В Русе следва да бъде направена индексация на договорите заради

...
В Русе следва да бъде направена индексация на договорите заради
Коментари Харесай

Водният цикъл на Русе трябва да бъде завършен до края на тази година

В Русе следва да бъде направена индексация на договорите поради повишаването на строителните материали

Рискови са водните цикли на Видин, Смолян и Перник, останалите остават за осъществяване до 2030 година, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Само една трета от ВиК плановете, изпълнявани по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) 2014 – 2020 година ще бъдат приключени до края на тази година, когато финансово завършва миналият програмен интервал. Това са водните цикли на Враца, Шумен, Ямбол, Кърджали и Русе ", заяви служебният министър на околната средаРосица Карамфилова в Народното събрание.

Тя и служебният министър на районното развиване арх. Иван Шишков бяха изслушани на взаимно съвещание на парламентарните комисии по околна среда и по районно развиване в четвъртък по отношение на осъществяването на ВиК плановете по ОПОС и риска от загуба на средства.

Изпълнението на фазираните 17 водни плана по ОПОС 2007 – 2013 година, които бяха оставени за дотъкмяване през миналия програмен интервал, е завършило изцяло, сподели Карамфилова.

" Притеснително закъснение "

За програмния интервал 2014 - 2020 година са били контрактувани 15 ВиК плана. С днешна дата нито един от тях не е завършил, сподели екоминистърът.

Основните аргументи за това са забавени устройствени процедури, свързани с действане на подробни устройствени проекти, отчуждения на парцели и издаването на разрешителни за градеж.

Другата група проблеми са свързани с провеждането на публичните поръчки и обжалванията, свързани с тях. Има даже случай – с ВиК Видин, при определен реализатор и подписан контракт с него той да се откаже поради поскъпналите цени на строителните материали.

Така от 15-те водни плана само този на ВиК Видин към момента не е почнал да се извършва и даже по една от позициите няма определен реализатор, сподели Галина Симеонова, началник на ОПОС.

По думите ѝ водните планове на Видин, Смолян и Перник са трите рискови, по които може да има загуба на средства. Песимистичният вид е към 20 млн. евро, а оптимистичният е да бъдат избавени, стана ясно от обясненията на Карамфилова.

Изпълнението на седем ВиК плана ще бъде фазирано и те ще бъдат довършени през сегашния програмен интервал 2021 - 2027 година Това са водните цикли на Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Силистра и Столична община.

" Желанието на ВиК оператора на Стара Загора и на общината е този план да бъде приключен до края на 2023 година Неговото осъществяване все още е над 80% и вероятността да бъде завършен в същото време е доста огромна ", сподели Галина Симеонова.

За бранш " Води " по ОПОС са планувани 1.53 милиарда лв. безплатно финансиране от Европейски Съюз за интервала 2014 - 2020 година. Договорените планове обаче са за 1.8 милиарда лв.. Наддоговарянето е направено за да се минимизира рискът от загуба на средства, стана ясно от обясненията на Карамфилова. Реално разплатените безплатни средства до момента са над 941 милиона лв., което е 61% от средствата, сочат данните в осведомителната система ИСУН 2020.

" Забавянето по осъществяването на плановете е притеснително ", сподели Джевдет Чакъров, народен представител от Движение за права и свободи и някогашен министър на екологията в тройната коалиция. По негова самодейност беше направено чуването на двамата министри.

Индексацията на договорите

Друга причина за забавеното осъществяване на водните планове е неналичието на индексация на договорите поради повишаването на строителните материали. През есента служебното държавно управление утвърди методика за индексация на строителните контракти с до 15% поради инфлацията. " Бяхме първите куражлии, които пуснахме инструкции по какъв начин да става това ", сподели Карамфилова.

" Въпреки това все още целият развой по индексация на договорите за строителство на ВиК е извървян само от ВиК Силистра ", уточни екоминистърът. От обясненията ѝ стана ясно, че повода е в комплицираната процедура, съгласно която предлагането би трябвало да бъде утвърдено от всеки един член на водната асоциация, в която вземат участие общините в една област. " При сполучлива индексация на всички строителни контракти, загуба на средства няма да има ", сподели Росица Карамфилова.

Финансови корекции за 38 млн. лв.

До момента по ОПОС 2014 – 2020 са наложени финансови корекции в размер на към 38 милиона лв. за разнообразни нередности, главно – нарушавания, свързани с публичните поръчки.

Най-голямата глоба е за ВиК Пловдив - 4 млн. лева, ВиК Варна - близо 3.9 млн. лева и ВиК Бургас - 3.6 млн. лева

ВиК холдингът е дал близо 134 млн. лева заеми

Държавният " Български ВиК Холдиг " е отпуснал заеми на ВиК операторите за 133.8 милиона лв., заяви изпълнителният шеф на сдружението Ирена Георгиева.

От тях 106 милиона лв. са за осъществяването на водни планове по ОПОС на операторите във Сливен, Шумен и Перник, с цел да обезпечат съфинансирането по плановете. Средствата се дават на траншове според от осъществяването на обектите. До момента са изплатени 18 милиона лв., сподели Ирена Георгиева. Тя уточни, че държавното сдружение е съдействало на ВиК Пловдив за приемане на заем от комерсиална банка, с цел да осъществя своя ВиК план.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР