В рубриката "Пари и пазари" можете да следите поредицата от

...
В рубриката "Пари и пазари" можете да следите поредицата от
Коментари Харесай

Данъчно облагане в Ирландия

В рубриката "Пари и пазари " можете да следите поредицата от изявления на "БАНКЕРЪ " и "Грант Торнтон " ООД (България), ориентирана към искащите да вършат бизнес в останалите страни от Европейския съюз.
Съвместната ни самодейност има за цел да разкрие на българските бизнесмени какви са подводните камъни в данъчното законодателство на всяка от страните членки на Европейски Съюз.
За какви изненади да сте подготвени при срещата с новия ви сътрудник?
Кои са потребните дребни стъпки, с цел да откриете пазара на другите европейски страни? И по какъв начин да отключите своя капацитет за напредък, предизвиквайки се взаимно.

В поредицата към този момент са оповестени разбори за данъчните системи в Люксембург, в Германия, в Гърция, в Холандия, в Кипър, в Австрия и в Испания.

Очаквайте нова обява на всеки две седмици.

Подборката направиха Емилия Маринова и Виктор Бакалов.

Grant Thornton Bulgaria



Данък добавена стойност

Какви са размерите на данъчните ставки ?

Стандартна ставка от 23%, използвана за множеството артикули и услуги.

В взаимозависимост от типа на предлаганите артикули или услуги обаче може да се приложи понижена ставка на Данък добавена стойност. Редуцираните ставки в Ирландия са 0%, 4,8%, 9% и 13,5%.

Има ли предел за регистрация?

Когато лице, друго от нает чиновник, доставя облагаеми артикули или услуги в границите на Ирландия и в курса на своята комерсиална активност, и чийто годишен оборот надвишава или е евентуално да надвиши 37 500 евро от доставката на услуги или 75 000 евро от доставката на артикули, то лицето би трябвало да се записва и да регистрира Данък добавена стойност върху своите доставки.

Лице, чийто оборот е под упоменатия предел нагоре, не се изисква да се записва и да регистрира Данък добавена стойност за съответните доставки, само че може да избере доброволна регистрация. Лицето може да се възползва от евентуалното преимущество на паричния поток при избора на регистрация за Данък добавена стойност, защото може да изиска възобновяване или заем за Данък добавена стойност, заплатен за покупки, свързани с бизнеса му.

Прилага ли се същият предел за регистрация при задгранични предприятия?

Нерегистрирани в Ирландия търговци, които правят облагаеми доставки в Ирландия, са задължени да се записват и да регистрират Данък добавена стойност, без значение от цената на осъществяваните от тях доставки.

Колко постоянно се подават заявления за Данък добавена стойност?

Като цяло, декларациите за Данък добавена стойност би трябвало да се подават на всеки два месеца, т.е. за януари и февруари, за март и април, и така нататък, като се употребява онлайн портал, прочут като онлайн система за приходите или ROS. Тези заявления би трябвало да бъдат подадени до 23-то число на месеца, идващ края на интервала за отчитане на Данък добавена стойност. Например за месец март, крайният период за подаване на декларацията е 23 май. Дължимият Данък добавена стойност би трябвало да бъде заплатен до същата дата.

По-малките търговци с годишни Данък добавена стойност отговорности до 3 000 евро или по-малко имат опция да подават заявления за Данък добавена стойност два пъти годишно. Търговците с годишна отговорност от € 3,001 до € 14 000 могат да подават заявления на четиримесечна база.

Налагат ли се наказания за подаване на декларация за Данък добавена стойност, след приключване на крайния период?

Да, наказването за късното подаване и / или заплащане на налог е 4 000 евро.

Подават ли се и други наложителни заявления?

На годишна база се подава статистическа информация, в която са посочени чистите суми на доставките, покупките, вносът и придобиването на артикули и услуги за предходните 12 месеца при другите ставки на Данък добавена стойност. Тя би трябвало да бъде подадена до 23-то число на месеца, идващ края на отчетния интервал.

Необходимо е да се показват спомагателни заявления за избрани доставки (стоки и услуги), осъществени към клиенти, които са регистрирани за задачите на Данък добавена стойност в друга държава-членка на Европейски Съюз (списък на продажбите в ЕО). Декларации, също по този начин, би трябвало да се подават, при избрани условия, по отношение на придвижване на артикули от или в друга страна членка на Европейски Съюз (интрастат декларация).



Данъци върху корпоративните приходи

Какви са размерите на данъчните ставки?

Стандартният корпоративен налог, използван за приходите от търговия, е 12,5%. Ставката, прилагана към приход, друг от приходите от търговия, е 25%.

Как се дефинира данъчната основа?

Резидентните сдружения са обект на корпоративен налог върху облагите в международен мащаб (т.е. приходи и печалби).

Нерезидентно сдружение, търгуващо посредством клон или комерсиално посланичество в Ирландия, следва да предстои на ирландски корпоративен налог върху облагите от търговия на клона или комерсиалното посланичество, както и облагаема облага от продажба на ирландски активи, употребявани или държани за задачите на търговията.

Нерезидентно сдружение следва да предстои на налог върху приходите в Ирландия за приходите от ирландски източници, които не са получени от клон или комерсиално посланичество.

Какво би трябвало да знаем за облагането на дивиденти?

Дивидентите изплатени от едно ирландско сдружение на друго ирландско сдружение, са освободени от корпоративен налог.

Дивидентите изплатени от сдружение, пребиваващо в задгранична данъчна пълномощия, на ирландско сдружение, могат да се третират като пасивни приходи, облагаеми с 25%. Въпреки това, при съблюдаване на избрани условия, приходите от дивиденти, получени от задгранично дъщерно сдружение, могат да се третират като облагаеми с корпоративен налог в размер на 12,5%.

Какви са спецификите при осъществяване на загуби?

Когато ирландско комерсиално сдружение понесе търговски загуби, същите могат да се употребяват за понижаване на други доходи и осъществени облаги през настоящата година или предходния интервал. Когато такива загуби не могат да бъдат употребявани през настоящия или предходния интервал, те следва да могат да бъдат употребявани против бъдещи доходи от същата търговия. За разлика от други юрисдикции, тези загуби могат да бъдат пренесени за неопределен срок.

Сделките, осъществявани в задгранични юрисдикции, нормално са предмет на налог от 25%. Всички загуби, зародили по отношение на такива покупко-продажби, могат да бъдат обезщетени единствено против бъдещи облаги, произлизащи от същата търговия.

Загубите, зараждащи във връзка с парцели в Ирландия, отдавани чартърен, могат да бъдат обезщетени против бъдещи доходи от наеми, зараждащи от парцели в Ирландия.



Данъчни облекчения

Данъчни облекчения при нематериални активи

Ирландското законодателство планува данъчни облекчения при осъществени финансови разноски за „ избрани нематериални активи “, употребявани в търговията. Определението за „ избрани нематериални активи “ е много необятно и включва патенти, патентни права, права върху дизайн, търговски марки, лицензи, авторски права, компютърен програмен продукт, ноу-хау и други сходни.

Облекчения при осъществяване на научноизследователска и развойна активност

Данъчен заем от 25% се ползва за разноските за квалифицирани научноизследователски и развойни действия (НИРД), понесени от фирмите във връзка с научноизследователските и развойни действия, осъществявани от тях. В допълнение, се приспадат 12.5% разноски за НИРД от приходите, което води до дейно данъчно облекчение в размер на 37.5%.

Кредитите за НИРД, които не могат да бъдат употребявани в даден регистриран интервал, могат да бъдат пренесени за неопределен срок в бъдещи счетоводни интервали. Излишните заеми за НИРД могат също да бъдат пренесени назад против корпоративен налог, заплатен директно в предходния регистриран интервал. Всички остатъчни заеми могат да бъдат поискани за дейно възобновяване за интервал от три години. Това усилване на кредитния режим за НИРД съставлява забележителна опция за парични потоци на губещите сдружения. Съществува обаче период от 12 месеца за подаване на претенции за НИРД.

„ Поле за развиване на знанията “

Режимът „ Поле за развиване на знанията “ планува, че ефикасна данъчна ставка от 6,25% ще се ползва за квалифицирани облаги. Най-общо това е облекчение е обвързвано с квалифицираните разноски за научноизследователска и развойна активност, направени от сдружението като част от общите му световни разноски за НИРД. Освобождаването се прави посредством данъчно приспадане и се ползва за счетоводни интервали, започващи на или след 1 януари 2016 година и преди 31 декември 2020 година За задачите на „ Поле за развиване на знанията “ квалифицирани активи са нововъведения, предпазени от патенти, които дават отговор на избрани условия и някои предпазени с авторски права софтуери.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР