В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Лекар сам на

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Лекар сам на
Коментари Харесай

"Лекар сам на себе си" на д-р Фредерик Салдман

В рубриката " Четиво " Дневник разгласява фрагмент от " Лекар самичък на себе си ", с създател доктор Фредерик Салдман, възложен от Издателство " Колибри "

Авторът на " Най-доброто лекарство сте вие " доктор Фредерик Салдман се завръща с нова книга, която може сензитивно да облекчи живота ви на фона на нестихващата пандемия. От всичко упоменато в " Лекар самичък на себе си " ще отсеете това, което въздейства най-добре на самите вас. Д-р Салдман предизвестява, че препоръките в книгата не анулират консултацията с общопрактикуващия ви доктор или с доктор от друга компетентност.

С " Лекар самичък на себе си " доктор Салдман насочва примамливо и изненадващо предложение. Предава ви пилотажа на личното ви здраве. Как? Много просто: като ви учи да употребявате многочислените принадлежности, с които да си помагате сами. Първата част на книгата визира проблемите, свързани с непотребните килограми и диетите. Наднорменото тегло се отразява пагубно на сърцето и на артериите, които зареждат мозъка, тъй като изисква от сърцето да работи още по-усилено, с цел да зареди тялото с обогатена с О2 кръв.

Рискът от инфаркт на миокарда или от мозъчен инсулт се повишава стремително. Д-р Салдман предлага така наречен интервално недояждане, което разрешава да открием биологичния си темп и да се храним съгласно същинските си потребности. Втората глава е отдадена на репродуктивното здраве, половите дисфункции и пълноценния секс. Третата се отнася за скритите огнища на микробите, които провокират заболявания. По-нататък създателят обръща особено внимание на физическата интензивност и естествената мозъчна активност, битката с безсънието и ранното диагностициране на разнообразни болести.

Уважаван кардиолог и специалист по здравословно хранене с интернационална популярност, доктор Фредерик Салдман има в актива си набор от бестселъри и любопитни медийни изяви. Книги като " Вашето здраве е във вашите ръце! " и " Най-доброто лекарство сте вие " са въодушевени от срещите му с пациенти, разказващи за заболяванията си като за явления, които не зависят от личното им държание. Именно това стимулира доктор Салдман да адресира посланието си към по-широка аудитория. Целта му е да потвърди, че здравето ни е в нашите ръце, че " вътрешният преподавател на всеки един от нас е основателят на идеалната естетика ".

превод Албена Шарбанова

 Лекар самичък на себе сиС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка
Откъс от " Лекар самичък на себе си " на доктор Фредерик Салдман

Проверете накладките на спирачките, с цел да избегнете произшествието

Когато спирачките откажат, даже най-опитният водач се озовава в канавката. Гладът се управлява по същия метод: решите ли да отслабнете или да запазите тежестта си, би трябвало да поддържате в редовност спирачната си система, с цел да не се поддадете на изкушенията. За реализиране на задачата ви е нужна процедура и нерешителност.

Алкохолът, зложелател номер 1
От най-новите научни проучвания излиза наяве, че най-опасният метод да повредите спирачките си, е да пиете алкохол: вино, бира или нещо друго за аперитив. Те отварят апетита и забавят засищането. Достатъчна е една чаша с шепа солени фъстъци и солта и алкохолът ще ви накарат да изгубите надзор. Алкохолът нарушава равнището на хормоните, които потискат апетита и ви става " мъчно да спрете да ядете ". Не си давате сметка за погълнатите количества.

Задръжките и диетичните ви знания се стопяват и вие посягате към най-калоричните ястия. Други откриватели се пробвали да схванат за какво след добре полята колекция мнозина се втурват към хладилника и стартират да се тъпчат със сладко и мазно. Лекарите съпоставили резултатите на група въздържатели и на група добре почерпили се и открили, че първите се насочат към леглото, а вторите - към хладилника. Изводът е, че алкохолът проваля всичко. Той работи на невроните AgRP в мозъка, чиято задача е да управляват апетита. Стимулира ги до степен, че човек гълтам големи количества, без да има потребност от тях. Продължава да яде, без да е гладен. Истинска физиологична злополука...

Пийте умерено
Как да пийнете чаша корав алкохол или вино, без да нарушите хранителния си режим? Не ви предлагам да живеете като монах и да загърбите удоволствието от положителната храна. Вече се уверихме, че това не е решение в дълготраен проект и че насладата от живота е извънредно значима, с цел да сте в положително здраве. Аперитивът, фамилните и другарските обеди и вечери способстват за вътрешното ни равновесие, оказват помощ ни да се усещаме добре. Най-достъпното решение е да не пиете алкохол всеки ден и да превърнете всяка чаша в празник.

Целта е да контролирате неприятните рефлекси, които вредят на здравето ви. Решите ли с цялостно право някоя вечер да празнувате, кажете си, че няма да спазвате никаква диета. По този метод ще се освободите от възприятието за виновност, въпреки да се поддавате на изкушението. Храната, която консумираме, се отразява на възрастта ни. Грешките ни водят към по-бързо състаряване. Нека се опитаме да запазим капитала си от здраве.

Японците, международни първенци в битката със затлъстяването
Затлъстяването е истински камшик по целия свят. То визира всички генерации - от най-младите до най-старите. От него страда освен визията ни за себе си, само че и здравето ни. Научната общественост е открила, че в някои страни то е по-слабо публикувано. Каква е тайната им, откакто едни и същи храни стоят по рафтовете на супермаркетите? Японците имат най-нисък % на затлъстели на планетата. Какво е това знамение, което ги защищава да не попаднат без ограничения в клопката на свръхтеглото? За да разберем, дано открием тайните на японската кухня.

" Измийте калориите ", преди да сготвите
Белият ориз е съществена японска храна, само че е доста калоричен! Средна порция от 200 грама съдържа 250 калории. Гликемичният му показател, който демонстрира какъв брой бързо избрана храна може да увеличи кръвната ни захар, също е висок - сред 60 и 80 според от типа ориз. Колкото са по-високи равнищата на захар в кръвта, толкоз е по-голям рискът от развиване освен на диабет вид 2, само че и от затлъстяване, тъй като част от захарите се трансформират в мазнини. Как тогава японците остават слаби? Ами, мият ориза.

Плакнат го, до момента в който водата се избистри и почисти освен нишестето, само че и от някои токсични субстанции като арсеника. Отсъствието на нишесте понижава калориите и равнището на кръвната захар. Учен от Шри Ланка има собствен персонален принос: по време на варенето той прибавя във водата лъжичка кокосово масло, което пречиства ориза в допълнение. Още един съвет за намаляване на гликемичния показател на ориза, който важи и за пастата. Не го варете дълготрайно. От мекия и леплив ориз се пълнее повече.

Всеки сварен артикул се усвоява по-бързо от организма, само че гликемичният му показател се усилва. При сварените моркови той е 47, до момента в който при суровите е 16. Енергията за смилането му се изразходва от тенджерата, а не от храносмилателната система. Освен това при продължителното готвене витамините изчезват. Сварявайте продуктите al dente, с цел да съхраните повече витамини и храносмилателната ви система да изразходва повече сила, тъй че да отслабнете.

Свикнете да миете добре ориза и да го ядете чист и корав. Дъвчете го постепенно за по-добро храносмилане и плосък стомах. Избягвайте да добавяте сол във водата, в която го варите. Сервирайте го безвкусен или го посолете единствено в случай че е безусловно належащо. Позволявам си едно отклоняване: избягвайте соленото, с цел да сте здрави. Солта възбужда апетита, усилва риска от високо кръвно налягане и от рак на стомаха. Опитайте се последователно да намалите нейното количество. Използвайте подправки, с цел да овкусите ориза.

Пийте на воля зелен чай
Продължаваме да изследваме тайните на японците и се стопираме на националната им напитка, зеления чай. Когато не се сервира доста парещ, с цел да не усили риска от рак на хранопровода, той може да се трансформира в всекидневен асистент за намаляване. Подчертавам, че става дума за чай без захар и оцветители. Неотдавнашните проучвания демонстрираха, че хилядолетната напитка е доста потребна за талията. По традиция в японските заведения за хранене чаят се сервира с идването ви дружно с топлата салфетка за разчистване на ръцете.

Започнете ли храненето с чаша-две чай, ще контролирате по-добре глада си. Обемът на празния корем е 0,5 литра, само че при щедро хранене може да се разшири до 4 литра. Изпиете ли чая, стомахът ви няма да е празен. Чаят се сервира от самото начало. Затова можете да минете без десерт, до момента в който държите в ръцете си чаша, от която отпивате постепенно, без да поглъщате нито една калория. Зеленият чай постанова муден темп на хранене, тъй като е потвърдено, че който яде бързо, напълнява. Той е съвършен за всеки, който желае да промени метода си на живот и да бъде във форма през цялата година.

Много научни проучвания се пробват да схванат по какъв начин тази напитка способства за свалянето на килограмите. Като начало, усетът ѝ е релативно безпристрастен и не възбужда апетита. Тя съдържа кофеин, обвързван с катехини, за които се счита, че форсират метаболизма, т. е., оказват помощ ни да изгорим повече калории, в сравнение с сме погълнали, в частност мазнините. Неотдавна учените откриха също, че зеленият чай въздейства благотворно върху чревната флора, като сортира тези варианти, които лимитират тежестта.

Нека бъдем реалисти: няма да изгубите непотребните килограми, в случай че пиете по през целия ден зелен чай. Струва ми се, че той има дребен принос за отслабването. Не е зле обаче да го употребявате. Защото пиенето на зеления чай ви носи успокоение и самоконтрол. Когато изпитвате непреодолимо предпочитание да хапнете нещо доста калорично, зеленият чай е първата стъпка към мъдростта и хармоничното хранене.

Моят съвет за намаляване: една рецепта с двоен резултат
В края на тази глава ще споделя една загадка: когато оризът е съвсем подготвен, сложете във водата и варете три минути пакетче зелен чай и две пъпки карамфил, които понижават апетита. Прецедете и сервирайте. Така ще имате двойна изгода за реализиране на задачата си.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР