В рубриката Частен случай ви разказваме за десетгодишната битка на

...
В рубриката Частен случай ви разказваме за десетгодишната битка на
Коментари Харесай

Частен случай: Защо къщата на семейство от Благоевград е превърната в сметище?

В рубриката " Частен случай " ви описваме за десетгодишната борба на едно благоевградско семейство да избави къщата си, превърната в бунище. Защо общината вместо да глоби извършители, заплашва пострадалите с санкции?

Благоевград
Кирка Чучкова: 30-40 камиона сега има откъм гърба отпадък. Т о е на ръба да не пламне зараза в града. Борис Чучков: О т общината споделиха - оправяйте се. Росен Чучков: Те ще хвърлят, общината ще чисти. Живко: И да ни глобяват, няма какво да взимат от нас. инж. Ангел Даилов - шеф на Дирекция " Устройство на територията ", община Благоевград: Понякога нещата са по този начин, че доста мъчно има потребен ход.
Боклуци - това е първото, което вижда семейство Чучкови откакто отвори вратата на дома си. Историята на къща, превърната в бунище, и по какъв начин повече от 10 години избавление няма.


Борис Чучков: Хвърлят го напряко с чантички, в миналото и без чантички. Събират от целия град и което им би трябвало изперат го, изсушат го, продават, а другото го хвърлят до къщата. Миналата заран шетам и една чантичка тъкмо до крайници ми. Не се знае от кое място ще те сполети.
Показахме ви тази къща и това бунище преди пет години.

Кирка Чучкова: В общината пътеки направихме. Мъжът ми е събрал една директория документи.
Семейство Чучкови още веднъж прелистват досиетата. Нищо не се е трансформирало. Не виждат излаз. Върху прилежащия общински терен има построени постройки и съгласно Чучкови самонастанили се хора, които трансформират двора им в бунище. Общината до този миг няма ясна позиция законно ли обитават там.

инж. Ангел Даилов - шеф на Дирекция " Устройство на територията ", община Благоевград: Парцелите са общински, върху парцелите има построени градежи. Дали са законни или не, в този момент не мога да ви потвърдя, тъй като не съм ги изследвал, само че тука тъжба за нелегално строителство ние нямаме. Не знам кой го употребява парцела, само че парцелът, в който се образува сметището е частен.
Сметището е затрупало елементи от общинския парцел и елементи от парцела на Чучкови.

Кирка Чучкова: Прехвърляме си институциите, съвет община, протекция други, трети и ние единствено това си вършим. отхвърлени отвред - не може, не може и това е.
Общината през годините наподобява раздвоена по какъв начин да реагира. Периодично чисти сметището, в това време праща писма на Чучкови, че ще ги санкции, в случай че позволен боклуците в двора си.

Росен Чучков: Последния път споделиха, че няма повече да чистят. инж. Ангел Даилов - шеф на Дирекция " Устройство на територията ", община Благоевград: Е, парцелът ще бъде отново измит, поемам уговорката да го почистим, само че е хубаво парцелът, в случай че има законовата опция да бъде ограден.
Законова опция няма за ограда е нужна смяна на регулацията, само че още преди години Чучкови получават отвод, даже инж. Даилов е взел участие в комисията.

инж. Ангел Даилов - шеф на Дирекция " Устройство на територията ", община Благоевград: Ако един парцел е частна благосъстоятелност, всеки е задължен да си пази собствеността.
Чучкови не знаят по какъв начин да се опазят. Зазидали са единия си прозорец. За следващ път би трябвало да сменят стъклата на другия.

Кирка Чучкова: Затворихме го, тъй като не се диша, спалнята я изолирахме и не вървиме. E по този начин, изолирани, от личното жилище. Сезираме полицията, тригодишни петгодишни не ги хваща закона. Борис Чучков: Това е плъхове, мишки, хлебарки, цялата махала се беше напълнила с хлебарки. Кирка Чучкова: Страшно нещо, то е на ръба да не пламне зараза в града.



Живущите в прилежащия парцел имат пояснение за какво държат на сметището.

Живко: Те като чистят, вършат по три метра дупка. виж какъв брой деца има. като отиват да играят падат там.
- И вие по тази причина го запълвате с отпадък?

- Затова го пълниме. Като няма дупка, може ли да падне. Не може.

- Откъде идват тези отпадъци?


- Откъде идват, идват от некъде. Не отхвърлям и ние хвърляме, има и комшии хвърлят. К ато пада тука, ние го хвърляме долу.

дамата на Живко: Е й с тая количката вървим по през целия ден, да изкарам пет лв. да ядат децата. ето гледайте тука количката каква е. 20 деца имам вътре и 10 внуци имам.

- Самите хора, които вършат отпадък, глобени ли са?

инж. Ангел Даилов - шеф на Дирекция " Устройство на територията ", община Благоевград: С амите хора ние не можем да правим надзор на самите хора, които вършат отпадък. То по какъв начин е - най евентуално някой минава, хвърля нещо, след това идващия минава, хвърля нещо. Живко: И да сложат актове страната ще има да взима, ние имаме да даваме. Просто не получаваме нищо, няма какво да взима страната от нас.




На Чучкови им е все по-трудно да се оправят. Той към този момент е с инфаркт, тя с инсулт и кислороден уред.

Кирка Чучкова: Трябва да се откри някакъв излаз, някакво решение с нас, с тех. Ограда ли, стена ли, зазиждане ли, изселване ли, нас ли да ни изселят, би трябвало нещо да мислим, не може по този начин да продължава. Борис Чучков: Не би трябвало да се стига до такова състояние да се тепаме с една дума. инж. Ангел Даилов - шеф на Дирекция " Устройство на територията ", община Благоевград: Разбираме се да го проверим детайлно случая и да предприемем дейности.
Чували са тези думи. Малко-по-късно институциите подвигат плещи. Виновните не биват глобени, казусът си остава без решение. А Чучкови не престават да живеят на бунище. Имахме спогодба с общината да кажат резултата от детайлната инспекция. Не се обадиха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР