В резултат на взрив на 8 октомври около 6 ч.

...
В резултат на взрив на 8 октомври около 6 ч.
Коментари Харесай

"Шедьовър на диверсията": как бе взривен Кримският мост

В резултат на гърмеж на 8 октомври към 6 ч. сутринта бе взривен мостът, който свързва анексирания от Русия п-ов Крим с Краснодарския край. Срути се част от шосейното платно, развален бе и сектор от жп линията. Руската редакция на БиБиСи събра отзиви на специалисти по какъв начин е сбъднат гърмежът. 

Руските управляващи оповестиха, че повода е взривен камион. Следствието заяви, че е открита личността на притежателя му. Загинали са трима души - " Вероятно това са пасажери в прилежаща на камиона кола ". 

Украйна не е признала публично, че е обвързвана с гърмежа. " Ню Йорк таймс " се базира на висопоставен източник, че гърмежът е украинско дело. 

Михаил Подоляк, консултант на президента Зеленски, разяснява пред медии, че в Русия има съществени несъгласия сред частните военни компании и ФСС от една страна и Генщаба и МО от друга. 

" Логистиката на подривната активност, синхронизацията с движестата се по жп линия комбинация с гориво, размерът на заличавания участък  - приказват за съветска диря и за спора сред службите за сигурност и военните ", счита Подоляк. 

" Руската върхушка търси отговорни за порожението на фронта. ФСС и притежателите на ЧВК водят кампания срещу военното управление - министър Шойгу и шефа на Генщаба Герасимов ", твърди Подоляк. 

Старши специалистът по взривни субстанции на английската войска в оставка определи  гърмежа на моста като " шедьовър на тайната измама ". " Липсата на очевидни взривни и осколочни повреди на пътното платно приказва за това, че не е употребявано авиационно оръжие ", отбелязва Пол Адамс пред БиБиСи. 

Според него гърмежът е породен от " офанзива изпод ". Той счита, че бомбите са били заложени под автомобилния и жп моста и са активизирани по едно и също време с радиовръзка. 

Генералът от австралийската войска Мик Райън написа в " Туитър ", че сходни опустошения са провокирани от огромно количество взривно вещество, което не е по силите за транспорт от няколко души. " Нужен е и доста добър проект, тъй като мостът е железобетонен, а това са най-здравите уреди. Нужни са няколко камиона, натоварени с взривно вещество ", твърди той. 

Според формалната съветска версия взривеният камион е възпламенил седем цистерни с гориво. Но мостът е строго охраняван и всеки камион е проверяван за гърмеж. На изходите му има специфични инспекционни радиотехнически комплекси  СТ-6035, които ревизират транспортните средства за взривни субстанции. 

Служба към Министерството на превоза се занимава с огледа и защитата на моста. Същата работа охраняваше летището в Таганрог, където за ремонт се намираше Ил-80 - един от най-секретните военни самолети на Русия, предопределен за ръководство на войските в нуклеарен спор. Самолетът е именуван " самолетът на Страшния съд ". През декември 2020 година стана ясно, че от самолета е откраднато секретно съоръжение за над 2.5 млн. рубли. Бяха наказани незает гражданин на Таганрог и негов съизвършител. 

БиБиСи пресмята, че защитата на моста коства над 2 млрд. рубли годишно. 

С напредването на военните дейности ролята на моста нарастна. От началото на август, когато украинската войска стартира да настава към Херсон, доставките на съветска военна техника през Кримския мост се активизираха.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР