В резолюция, приета в сряда с 526 гласа „за“, 57

...
В резолюция, приета в сряда с 526 гласа „за“, 57
Коментари Харесай

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ЕП: България и Румъния трябва да бъдат в Шенген до края на 2023 г.


В резолюция, призната в сряда с 526 гласа „ за “, 57 гласа „ срещу “ и 42 „ въздържал се “, Европарламентът акцентира, че и България и Румъния към този момент са изпълнили нужните условия, с цел да бъдат признати в Шенген. Членовете на Екологичен потенциал показват страдание за решението на Съвета от 8 декември 2022 година да отхвърли тяхното участие, „ без да показа каквато и да е правна аргументация, обвързвана с критериите за присъединение “. По-голямо Шенгенско пространство без граничен надзор би направило Европейски Съюз по-силен, споделят евродепутатите, като означават, че всички страни членки имат право да се причислят към Шенген, откакто са подготвени.

Фактът, че Румъния и България към момента са отвън зоната за безвизово пътешестване, натоварва бизнеса и популацията на двете страни обществено и стопански, съгласно Народното събрание. Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, защото се сблъскват със забавяния, бюрократични усложнения и спомагателни разноски при пътешестване или правене на бизнес в чужбина спрямо техните сътрудници в Шенгенското пространство, се споделя в текста. Евродепутатите означават, че закъсненията на граничните пунктове, с които се сблъскват румънци и българи, могат да продължат от няколко часа до даже дни – в съпоставяне със приблизително 10 минути без вътрешни гранични инспекции, което също утежнява изискванията на работа на водачите на камиони.

В допълнение към вредата, породена на единния пазар на Европейски Съюз посредством възпрепятстване на свободния поток на артикули сред европейските държави-членки, текстът показва „ непоправимите вреди “ на околната среда, които не са в сходство с задачите на Европейския съюз за индиферентност на климата. Здравето на водачите, митническите чиновници и хората, живеещи наоколо до граничните пунктове, е застрашено от увеличеното замърсяване от хилядите транспортни средства, чакащи да преминат границата всеки ден, защото всяка година се отделят към 46 000 тона CO2, споделят евродепутатите.

Резолюцията приканва Комисията да направи оценка на различните разноски и екологичните вреди, които Румъния и България са претърпели от юни 2011 година заради „ неоснователния отвод “ на участие в Шенген и ги предизвиква да проучват опциите за финансова отплата. Евродепутатите показват, че актуалната обстановка „ е инструментализирана от антиевропейска агитация, в това число съветска агитация “ и „ подкопава потенциала на Европейски Съюз да предизвиква своите полезности и положително ръководство в трети страни “.

В момента всички държави-членки на Европейски Съюз като се изключи България, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенската зона за свободно пътешестване, която включва също страни отвън Европейски Съюз Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Европейската комисия оцени, че България и Румъния са подготвени да се причислят към Шенген, а Европейският парламент неведнъж е подкрепял присъединението им, последно в резолюция от 5 октомври 2022 година и спор от 14 декември 2022 г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР