В рейтинга на американското списание U.S. News & World Report

...
В рейтинга на американското списание U.S. News & World Report
Коментари Харесай

Опасна ли е кето диетата, която е №1 за сваляне на килограми?

В рейтинга на американското списание U.S. News & World Report класическата кетонна диета (кето) е на опашката – заема 20-о от 24 места.
Прочетете още
Това е богат на мазнини, безпаричен на въглехидрати хранителен проект, с който се губи тегло посредством изгаряне на тлъстините.
Целта е бързо да отслабнете, без да чувствате апетит. Привържениците на диетата твърдят, че тя покачва настроението, усилва остротата на мозъка, усилва силата.
 
Диетата работи, като вкарва тялото ви в кетоза - метаболитно положение, което разгражда мастните ресурси в тялото. Когато организмът е лишен от задоволително източници за произвеждане на сила като глюкоза, той изгаря насъбраните мазнини, с цел да си я достави. Мазнините се разграждат до субстанции, наречени кетони - киселини, които се натрупват в кръвта и напущат тялото посредством урината.
Въпреки че е сходна на други диети с ниско наличие на въглехидрати като „ Аткинс ”, кето диетата е по-рестриктивна - с под 20% чисти въглехидрати дневно, което съзнателно пренасочва тялото към кетоза.

Придържането към кето диетата може да докара до бърза загуба на тегло. Неслучайно тази хранителна стратегия е №1 в категорията бързо събаряне на килограми. Това частично се дължи на обстоятелството, че хората употребяват по-малко калории, без да изпитват апетит.
Диетата е приложена за първи път през 1921 година от американския доктор доктор Ръсел Уайлдър като метод за понижаване на сложни за управление пристъпи на епилепсия и гърчове при деца. Класическата версия включва консумация на 90% мазнини, 6% протеини и единствено 4% въглехидрати. Модифицираната кето диета е по-малко ограничаваща и се счита за по-здравословен вид. Подобно на оригинала тя принуждава тялото да употребява мазнините като главен източник на гориво, което води до бърза загуба на тегло.

 

Диетата работи по следния метод:

Известно е, че въглехидратите са пожеланият източник на сила. Черният дроб ги трансформира в глюкоза, с цел да се зарежда тялото.

При кето диетата приемът на въглехидрати внезапно спада. „ Когато няма задоволително захари, вместо тях за сила тялото стартира да разгражда насъбраните мазнини - изяснява Лолита Карико, диетолог от Лос Анжелис. – Така в скоро време ще започнете да отслабвате, защото тялото ви се приспособява към потреблението на кетони като главен източник на гориво. “

При строгата кето диета главните питателните субстанции се разделят по следния метод:

Мазнини: 60%-70%.

Протеин: 20%-25%.

Въглехидрати: 5% -10%.

През първата седмица може да изпитате последици от неналичието на въглехидрати - мускулни болки, главоболие, отмалялост, умствено замъгляване, апетит, запек или диария. С прекосяването на диетата към втората и третата седмица ще започнете да се чувствате по-добре и да приемате обикновено храненето с ниско наличие на въглехидрати и високо на мазнини.
До четвъртата седмица очаквайте загуба на тегло, изключително в случай че сте били физически дейни.

Храните, които би трябвало да се

спрат или понижат, са:

Зърнено-житни:  пшеница, ечемик, овес, просо, ръж, царевица, ориз.

Бобови : фасул, соя, грах, леща, нахут и бакла.

Нишестени зеленчуци : картофи, батат, цвекло, пащърнак.

Сладкиши  – торти, бисквити, тестени произведения.

Плодове с високо наличие на захар : банани, портокали, мандарини, любеница, грозде, стафиди, фурми, манго и круши.

Подсладени млека и йогурт

Нискомаслени и диетични артикули

Газирани питиета, фрешове, подсладени сокове, бира

Мед, сиропи (като агаве, меласа, кленов сироп) и захар

Чипсове, крекери, пуканки

Фъстъци

Храните, на които би трябвало да се акцентира, са:

Месо : червени меса, пържоли, шунка, наденица, бекон, пилешко и пуешко

Мазни риби : сьомга, пъстърва, риба звук, скумрия

Яйца

Масла : кокосово и краве масло, пречистено краве масло Гхи, екстра върджин зехтин

Непреработени сирена  - краве, чедър, козе, пармезан, синьо, моцарела

Бадеми, орехи, лешници, ленено семе, тиквени семки и други

Цяло авокадо или прясно приготвено гуакамоле

Зеленчуци с ниско наличие на въглехидрати - зелени, листни, праз лук, чушки и други

Така наподобява едно кето меню:

Закуска : кето кафе – кафе с масло, което засища и дава сила

Обяд : зелена салата с пилешко, бяло краве сирене и маслини

Вечеря:  сьомга с аспержи, приготвени в масло

Има и вариация на диетата, наречена „ мръсна ” кето диета. Тя се концентрира по-малко върху здравословното хранене, в сравнение с елементарната кето диета. Например, вместо да употребява потребни мазнини от авокадо и риба, мръсното кето разрешава бекон, хамбургер и други мощно модифицирани храни.
С диетата се отслабва дейно в кратковременен проект, което се дължи и на отводняване. За трайно събаряне на килограми обаче тя не е потвърдено по-резултатна от тези с ниско наличие на мазнини и повече въглехидрати.

Специалистите предизвестяват, че кето диета може да бъде евентуално нездравословна и даже доста рискова, изключително в случай че се следва за дълъг интервал от време. Не я предлагат за хора с чернодробни и бъбречни болести. Диабетиците би трябвало да се поучават с доктор, макар че кето се предлага за сваляне на захарта. Те би трябвало деликатно да наблюдават равнищата на кетоните, тъй като, в случай че станат прекомерно високи, може да възникне кетоацидоза и да стартират да тровят тялото.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР