В регистъра на кредитните посредници, регистрирани по реда на чл.

...
В регистъра на кредитните посредници, регистрирани по реда на чл.
Коментари Харесай

87 кредитни посредници са вписани в регистъра на БНБ

В регистъра на кредитните медиатори, регистрирани по реда на член 51 от Закона за заемите за недвижими парцели на консуматори (ЗКНИП), който се поддържа от Българска народна банка, са вписани 87 дружества, оповестиха от централната банка. Този указател е обществен и съдържа друга информация за всеки от тези кредитни медиатори, като непрекъснат адрес, данни за лицата, които ръководят и съставляват сдружението, страните членки, в които то прави активност непосредствено или посредством клон, както и информация дали кредитният медиатор предлага услугата по даване на съвет и данни за кредиторите, с които е привързан.

Най-голяма е групата на кредитните медиатори, които имат активност в София. Във Варна те са седем, а в Пловдив – трима. В още пет други града има регистрирани кредитни медиатори. Всички тези сдружения правят активност единствено у нас.

В регистъра се съдържа информация и за заличените кредитни медиатори и правното съображение за това. В обновения лист са вписани 22 сдружения, които не правят активност все още.

В регистъра по член 51 от ЗКНИП могат да се намерят данни и за кредитни медиатори от Европейски Съюз, за които Българска народна банка е получила съобщение, че ще правят активност на територията на Република България непосредствено или посредством клон.

Асоциацията на кредитните медиатори в България, в която има 19 компании членки, регистрирани към Българска народна банка като необвързани кредитни медиатори в България, е с огромен принос в популяризирането на самостоятелното кредитно ходатайство. Очакванията на организацията са Българска народна банка да вкара периодическото издание на статистика за общите размери на усвоените ипотечни заеми на необвързани кредитни медиатори. Това ще добави ролята на вътрешните неофициални статистики във валидирането на регистрирания пазарен дял и ще разреши по-коректна прогноза и разбори. С настояща оценка на общия размер ипотечни заеми всяка банка ще може да пресмята и своя пазарен дял измежду общите размери на необвързаните кредитни медиатори.

Мнозинството от членове на АКПБ работят с 12-те водещи банки, които имат общ пазарен дял 98% от всички жилищни заеми на физически лица.

Според Деян Василев - председател на Асоциацията на кредитните медиатори в България и създател и изпълнителен шеф на „ Кредитланд “, пазарният дял на кредитните медиатори продължава да се усилва и да изпреварва двойно положителния общ растеж на пазара, както при ипотечното, по този начин и при потребителското кредитиране.

През последните години кредитното ходатайство в България отбелязва доста динамичен напредък и все по-голямо доверие от клиентите, търсещи жилищни и потребителски заеми. В АКПБ предходната година са регистрирани 103 млн. лева по отношение на 66.5 млн. лева за 2020-а. Това съставлява растеж от  56%  в новите потребителски заеми, по които асоциацията е посредничила. обемите ипотечни заеми, осъществени благодарение на членовете на Асоциацията на кредитните медиатори в България, са нарастнали с  87.8%  до  621 млн. лева  за предходната година по отношение на 330 млн. лева за 2020-а. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР