В регионалния кръг на Националните състезания по професии за учебна

...
В регионалния кръг на Националните състезания по професии за учебна
Коментари Харесай

Бургаската гимназия по туризъм спечели всички първи места във втория кръг на Националните състезания по професии

В районния кръг на Националните надпревари по специалности за образователна 2021/2022 година първо място и златен орден в категория " Най-добър млад готвач “ завоюва Фани Киселова от ХII в клас в ПГТ " Проф. доктор Асен Златаров “ с началник Ганка Ангелова. Тя подготви две кулинарни произведения – студено предястие с включени сирена, плодове и зеленчуци и главно ядене, разновидност на пиката от свинско контрафиле с трикомпонентна гарнитура и сос.

Първо място и златен орден в категория " Най-добър млад сервитьор “ завоюва Венцислав Сребрев от ХI клас на ПГТ " Проф. доктор Асен Златаров “ с началник Анна Тодорова. Неговата задача беше да предложи с предястието уместно вино (бяло или розе), с главното ядене алено вино (с коркова тапа) - за декантиране, и да показа ястията съгласно личната си преценка на български и британски език.

Участници в районния кръг на Националните надпревари за " НАЙ-ДОБЪР МЛАД ГОТВАЧ “ И " НАЙ-ДОБЪР МЛАД СЕРВИТЬОР " за образователна 2021/2022 година бяха възпитаници от професионалните гимназии по туризъм от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

Организатор на НАционалните надпревари по специалности е Министерството на образованието и науката, а сътрудници са Асоциация на учебните заведения по ресторантьорство и хотелиерство в България, Българска асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Ред-Девил, Българска туристическа камара – кетъринг и Българска асоциация на професионалните сомелиери.

Цел на надпреварата е да се обезпечи опция за демонстриране на добити познания и умения в съответна работна обстановка, както и да се реализира обвързване на извънучилищните действия с бизнес средите от района и региона, разпространение опциите за реклама и за авторитет на работодателите посредством спонсорство и присъединяване в сходни извънучилищни действия.

Състезанието се състоя от практическо приложение на образувани в процеса на образованието познания и умения. Готвачите – да подготвят две кулинарни произведения – предястие и главно ястие; да аранжират по три порции от предястието и главното ядене - по 1 за оценка от журито и за експониране, а третата порция се разделя на две, с цел да бъде поднесена от сервитьора на гостите.

Сервитьорите – посрещат и настаняват гостите, устно показват менюто (на български и непознат език), обслужват гостите, като оферират и сервират подобаващите за храната питиета. Декантират или показват виното според от менюто.

В тази оспорвана борба представителите на ПГТ " Проф. доктор Асен Златаров “ реализираха първи в историята на гимназията триумф – две първи места в двете категории.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР