В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа

...
В редица български сайтове и в постове в социалната мрежа
Коментари Харесай

Не е вярно, че украински бежанци зареждат с гориво и пазаруват, без да плащат


В редица български уеб сайтове и в постове в обществената мрежа „ Facebook “ се популяризират изказвания, че украински жители, потърсили леговище в страната ни поради войната в Украйна, не желаят да заплащат за гориво, с което зареждат колите си на бензиностанции, както и пазарят, без да платят цената на продуктите. Мнозинството от изказванията са, че сходни произшествия всеобщо се случват в региона на Бургас, по Южното Черноморие.
Твърдение: Украински бежанци зареждат колите си на бензиностанции, както и пазарят в магазини за хранителни артикули, без да заплащат
По данни на Държавната организация за бежанците (ДАБ) към 05.05.2022 година общо 97 068 украински жители са регистрирани за краткотрайна протекция в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души,. В хотели у нас са настанени общо 59 085 души, избягали от военния спор в Украйна, добави тя. Първите украински бежанци дойдоха в България на 28 февруари и, само че потокът от влизащите в България украинци, търсещи протекция, се концентрира главно в региона на обитаемоте места по Черноморието и в Източна България. 

С увеличението на броя на украинските жители по Черноморието и настаняването им, в това число в, се усилват и слуховете, популяризирани във „ Facebook “ за тяхното държание .

В обява в обществената мрежа от 27 март се твърди, че украинка е желала да си тръгне от магазин за хранителни артикули по Южното Черноморие с количка, цялостна с артикули, без да заплати . Касиерката я догонила, дамата споделила, че е бежанка и няма да заплаща. Охраната извикала полиция, с цел да я накара да заплати или да върне стоката. Според консуматор, коментирал случая, става дума за случай с обект на веригата „ Кауфланд “ в Ямбол . Потребителят, разгласил първичното изказване, прецизира, че случката е била в магазин на „ Лидл “ в Царево . Един от потребителите, споделили поста, разяснява, че " това не е единствено там " и украинците " не заплащат на никое място нищо ", само че не се показват съответни случаи .

 Скрийншот от обява във Facebook

Същият текст за украинка, която желала да си тръгне, без да заплати, е оповестен на същата дата и от друго лице. То е показало като местонахождение, че е в Австрия.

Два дни по-късно – на 29.03.2022 година различен консуматор написа, че чиновник на бензиностанция му е разказал, че два пъти коли с бежански номера зареждали до горе и не плащали . И двата пъти била викана полиция, само че на работещите в бензиностанцията било обяснено, само че полицията нищо не може да направи по въпроса.

През април друг консуматор написа, че в Приморско украинците нищо не заплащат и крадат от магазините .

 Скрийншот от обява във Facebook

След това на 3.04.2022 година, която повтаря изказвания, посочени във „ Facebook “ , в това число и в изявленията, представени нагоре. Изданието не показва съответни източници с имена, твърди, че информацията се базира на негово изследване , извършено в района. Статията е озаглавена: „ Украинци – даром на бензиностанциите “. В нея написа, че чиновниците на бензиностанциите в Бургаско са предизвестени да внимават с украинците, тъй като зареждали и бягали. Посочва се, украинците пазарят и не желаят да заплащат.

Текстът от „ Труд “ е във „ Facebook “. Освен това е заимствуван и оповестен в голям брой уеб сайтове, като някои от тях цитират „ Труд “, а други го пускат като личен материал . : „ Украинци зареждат бензин и пазарят, без да си заплащат: Бежанци сме, нямаме пари “.: „ Служителите по бензиностанциите в Бургаско към този момент са предизвестени да внимават “. На уеб страниците PressTV, „ Пирин прес “, „ Български вести “, „ 1 час “ същата публикация към този момент се споделя: „ Наглостта на украинските бежанци: Зареждат гориво и бягат, ядат и пият и не заплащат “. Текстът остава същият, само че: „ Наглостта на украинските бежанци мина всевъзможни граници! Това към този момент е прекомерно “. Почти същият текст с леки вариации в заглавието попада и в други минимум 5 уеб страницата.

Какво демонстрира инспекцията

За да установим дали сходни произшествия са се случвали по Южното Черноморие или на други места в страната, от БНР отправихме запитвания към Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас, към пет търговски вериги за хранителни и други артикули, както и към шест вериги бензиностанции, т.е. компании, които оперират стотици търговски обекти на територията на страната.

„ Не сме имали сходни случаи в нашите магазини “, прецизираха от „ Кауфланд България “ , чийто магазин в Ямбол е представен в поста във „ Facebook “ нагоре като място, където украинска бежанка е пробвала да си тръгне с количка цялостна с артикули, без да заплати за тях.



От пресцентъра на „ Лидл България “ също споделиха, че в обектите им не са имали такива произшествия с украински жители . Магазин на марката в Царево беше посочен в изявленията във „ Facebook “ като друго място, където украинска бежанка напълнила количка, не платила и трябвало да бъде спряна от защитата, която повикала полиция, само че от компанията акцентират, че сходни проблеми не са се случвали.

„ Не сме се сблъсквали с сходен случай в нашите обекти “, обявиха от компанията „ Метро Кеш енд Кери България “ .




„ Няма проблематични обстановки с присъединяване на украински бежанци на територията на БИЛЛА магазини в страната “ , показаха от комерсиалната верига.



От районното посланичество на магазини „ СВА Болеро “ , които са известна верига с няколко търговски обекта в Бургас, осведомиха, че не са имали такива обстановки в магазините в морския град .

„ Няма регистрирани сходни зареждания от украински жители в мрежата от търговски обекти на Shell в страната “ , беше информацията от „ Шел България “.

От „ НИС Петрол “ , които са притежатели на верига бензиностанции „ Газпром “ , писаха, че не разполагат с такава информация “ за зареждане без възнаграждение на техни бензиностанции на българска територия.

Бензиностанции „ Еко “ също обявиха, че не са се срещали с сходни проблеми .

От компания „ Петрол “ показаха, че инспекция измежду районните им мениджъри е посочила, че такива произшествия не са случвали при техни бензиностанции в страната.

Представител за връзки с обществеността на компания „ ОМВ България “ уточни, че на бензиностанции OMV не са регистрирани проблеми със зареждане без заплащане на коли на украински бежанци.

Собственикът на бензиностанции „ ВМ Петролеум “ Веселин Марешки отговори на въпроса дали е имало случаи украински бежанци да зареждат колите си на негови обекти, без да заплащат, с късото и ясно „ Не “ във „ Вайбър “.

От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас беше посочено, че „ не е постъпвал формален сигнал за случаи, в които украински бежанци зареждат колите си на бензиностанции в региона на Бургас, без да заплащат, както и да пазарят в магазини за хранителни артикули, без да заплатят продуктите “ . Цветелина Рандева, пресаташе на ОДМВР – Бургас, посочи, че „ сходни клюки се популяризират по Южното Черноморие, само че все още няма тъжби или сигнали от притежатели на търговски обекти или бензиностанции за осъществено сходно противопоказно държание от страна на украински жители “ .



Заключение
Вериги бензиностанции декларират, че не са имали никакви проблеми с украински бежанци, нито с техни коли, нито със зареждане от тяхна страна без заплащане за горивото. Търговски вериги за хранителни и различен тип артикули, в това число „ Кауфланд “ и „ Лидл “, за които има постове във „ Facebook “, че са потърпевши, ясно споделят, че произшествия в техни обекти не са се случвали. От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас показаха, че не е постъпвал сигнал за такива обстановки. От полицията прецизираха, че знаят за разпространението на сходни информации по Южното Черноморие и ги дефинираха като клюки. Твърдението, че украински бежанци зареждат колите си на бензиностанции, както и пазарят в магазини за хранителни артикули, без да заплащат, е НЕВЯРНО .

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете на 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР