В редица български градове, сред които Карлово, Ловеч, Велико Търново

...
В редица български градове, сред които Карлово, Ловеч, Велико Търново
Коментари Харесай

Карлово и други градове отбелязват 150 години от гибелта на Апостола

В редица български градове, измежду които Карлово, Ловеч, Велико Търново и Враца, ще бъдат маркирани 150 години от гибелта на Васил Левски.

За годишнината в Карлово - родния град на Апостол на българската независимост, е планувана възпоменателна гала довечера. Сутринта в църквата " Св. Богородица ", където Левски е пял като дякон, ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида, заяви БНР.

По-късно в Историческия музей ще бъде открита галерия с архивни документи, отдадени на Иван Грозев, сподвижник на Апостола.

Днес в Карлово ще звучат и църковни песнопения в памет на Левски, изпълнени от  квартет " Светлоглас ".

След церемонията вечерта на едноименния площад във връзка 150 години от гибелта на Апостола, в залата на читалището ще се състои обичайния възпоменателен театър на възпитаници от Средно учебно заведение " В. Левски ", който тази година е под мотото " С моята кончина не свършва пътят, който би трябвало да извървите ".

В  Ловеч  по мотив 150-годишнина от героичната всеотдайност на Апостола през днешния ден се провежда народен юношески конгрес - спор " Васил Левски в историята, литературата и изкуствата ".

Във  Велико Търново  годишнината ще бъде почетена с боен обред и общоградско поклонение

Във  Враца  150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде маркирана с възпоменателна гала пред паметника му в центъра на града.

Утре президентът Румен Радев ще открие мултимедийната цифрова експозиция „ Изповедта на Апостола “ в Националната изложба „ Квадрат 500 “. Изложбата е отдадена на делото на Васил Левски.

Вечерта президентът ще взе участие във възпоменателната гала пред паметника на Васил Левски в столицата.

„ Левски в душите ни “ е мотото на патронния празник на българското учебно заведение „ Васил Левски “ в кипърския град Дали, където също ще бъде отдадена респект към героичната крах на Апостола.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР