В разгара на лятото, когато е най-горещо, когато телата ни

...
В разгара на лятото, когато е най-горещо, когато телата ни
Коментари Харесай

Дихателни йога техники за охлаждане на тялото

В разгара на лятото, когато е най-горещо, когато телата ни безусловно прегряват, а най-естествената реакция на организма е да потърси хладина, в един подобен миг е добре да си напомним, че античните йоги са ни дали знанието по какъв начин да се охладим сами.

Да, множеството от вас най-вероятно знаят за дихателните техники Шитали и Шитакари. В този материал ще си напомним античните практики за естествено попречване на телесно прегряване.

Обикновено пранаяма се практикува с вдишвания през носа, само че тези две практики се реализират посредством вдишвания през устата. Важно е да отбележим, че не се извършва и Джаландхара - бандха.

ШИТАЛИ ПРАНАЯМА
Тази пранаяма охлажда организма, отсам идва и името й.
Техника:
Седнете в комфортна поза, добре е главата да бъде изправенаОтворете устата и оформете с устните буквата „ О ”Изплезете езика и го завийте по дължината, тъй че формата му да прилича сламка или извито листо.Изпълнете навития език и вдишайте, тъй че да извършите дробовете. Дъхът се овлажнява при прекосяването му през навития мокър език.След цялостно поемане приберете езика и затворете устата.Издишайте както в Уджай или през двете ноздри, само че полузатворени.ШИТАКАРИ ПРАНАЯМА
Шитакари пранаяма или „ това, което провокира мраз ”. Тази техника е разновидност на ШИТАЛИ ПРАНАЯМА.
Техника:

Следвайте техниките и стадиите на Шитали, само че без да завивате езика. Устните се държат леко издадени, езикът е плосък, само че публикуван, зъбите леко притискат езика. Струята въздух минава сред зъбите и езика. Струята изпълва устната празнина, а оттова и дробовете. Усещането е като глътка пресен ветровит, утрешен, пролетен въздух. Освежава и охлажда.

РЕЗУЛТАТИ
Тези две пранаями са ободряващи и охлаждащи, също така успокояват очите и ушите. Те засилват черния дроб и далака, усъвършенстват храносмилането и облекчават жаждата. Полезни са и при неприятен мирис от устата (халитоза). И най-важното – охлаждаме тялото и сетивата в горещите летни дни.

Както постоянно ще завърша с откъс:

„ Ефектите на пранаяма са несъмнени, а не илюзорни. Убеден съм, че не е толкоз надалеч времето, когато полюсът на обективното знание и другият на субективното знание ще играят своята роля в взаимното проучване на пранаяма и нейните благотворни резултати. ” B.K.C. Aйенгд
С безусловна обич,Зарина Миковаwww.asanadream.comтел.: 0885770705e-mail: [email protected]
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР