В разгара на летния туристически сезон темата за палатките на

...
В разгара на летния туристически сезон темата за палатките на
Коментари Харесай

България е в „сивата зона” за диво къмпингуване

В разгара на летния туристически сезон тематиката за палатките на плажа и различните способи за отмора на море още веднъж провокира крайни реакции от последователи и съперници.

Според единия лагер дивото къмпингуване е нездравословно за околната среда, рисково за почиващите и разрушително за локалния хотелиерски бизнес.
Как неналичието на правила пречи на развиването на къмпинг туризма Работната група към Министерството на туризма не съумя да реализира единодушие къде и по какъв начин може да се почива с палатка или каравана, по тази причина и това лято няма да има правилник за дивото къмпингуване
Аргументите на другата страна са, че отговорно прекараната отмора на палатка или в каравана нанася по-малко вреди на природата и е измежду дребното останали способи човек да може да прекара добре отпуската си на другояче все по-бетонираното ни Черноморие.
Снимка: bTV
Споровете са разгорещени, само че законът мълчи – няма разпореждания във връзка с дивото къмпингуване. Общините се пробват да го урегулират с наредби, които най-после падат в съда и по този начин в последна сметка то се оказва нито позволено, нито неразрешено.

Противниците му сочат за образец страните, където има безапелационна възбрана – да вземем за пример Гърция, Хърватия, Германия, Франция, Дания, Англия и така нататък Тук обаче има значима детайлност – в по-малки от България страни като Хърватия и Дания има по над 500 къмпинга, които са от най-различна категория и, надлежно дружно поемат милиони нощувки всяка година.
Снимка: bTV
В България къмпингите са 23, половината от които са в непоносимо положение. Става дума най-вече за наследени от социализма обекти, тъй като сега легалното създаване на къмпинг минава през процедури, които отхвърлят искащите.

В Швеция, Норвегия, Финландия, консервативните Турция и Русия дивото къмпингуване е позволено и дори се предизвиква. Има обаче правила. Също както е в Испания – съответно там на едно място не може да се събират повече от 3 палатки или 10 каравани за над 3 дни и на по-малко от 200 метра от воден басейн. При злоупотреби санкциите са извънредно солени.
Снимка: bTV
В „ Сивата зона” – без конкуренция на дивото къмпингуване, само че и без ясни правила за него, са България, Румъния, Сърбия и… Швейцария, като въпреки всичко в алпийската страна се предлага да попитате локалните, преди да разпънете палатките. Албания пък се трансформира в топ дестинация за палатки на плажа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР