В разгара на летния сезон разговаряме с персоналния треньор и

...
В разгара на летния сезон разговаряме с персоналния треньор и
Коментари Харесай

Ирина Атанасова: Разделното хранене е пътят към добрата физическа форма

В разгара на летния сезон беседваме с персоналния треньор и специалист в разделното хранене  Ирина Атанасова, която дава скъпи препоръки за тренировките, здравословната храна и поддържането на добра физическа форма през цялата година, а освен за лятото.

- Представете се с няколко фрази, разкажете за себе си и професионалния си опит.

Ще стартира с това, което построи живота и характера ми, а точно спорта. Израснах в залата по художествена гимнастика, където оставих сърцето си. В ученическите си години бях състезателка, след което се наложи да прекъсна. Това беше моментът, в който потърсих други инициативи, които да ме разсеят от носталгията към гимнастиката. Така започнах да се занимавам с тенис на маса, само че това се трансформира по-скоро в занимание.

Не дълго след завършването на гимназията започнах да преподавам групови занимания, без да допускам, че точно това ще се трансформира в моя специалност. Животът ме води там, където очевидно постоянно съм желала да бъда.



Случайно открих място, което можехме и превърнахме в спортна зала. Тя действа и до през днешния ден. Междувременно се дипломирах, изкарах и не преставам да го върша, няколко професионални сертификации и сполучливо взимане на лицензи за инструктор и треньор по разнообразни групови занимания.

През 2018 година станах и треньор по Port De Bras, както и формален представител на интензивността за България. Все още не преставам да провеждам сертификационни стратегии за инструктори. Официален представител съм и на интензивността Fit Jumping (аеробика на трамплини), както и притежател на комерсиалната марка.

Междувременно специализирах в самостоятелните присъствени и онлайн тренировки. Започнах и сполучлива работа по стратегии за разделното хранене и разпространяването им, като оказвам помощ на хората да водят по-добър метод на живот и хранене, които да им оказват помощ да доближат елементарно и здравословно свето оптимално тегло. Работим взаимно с доктор Стоев, който е експерт по биохимия и изготвя режими за хора с избрани здравословни проблеми.

Но преди всичко съм брачна половинка и майка на две деца, сблъскваща се с това да съчетаваш семейство, деца, работа, отговорности, занимание, хранене, спорт и всичко, което една естествена жена има в всекидневието си.



- Вие сте специалист в основаването на хранителни привички в композиция със спорт и здравословен метод на живот. Какви препоръки давате най-често?

Съветвам хората да се отърват от убеждението, че всичко би трябвало да е мъчно, трудно или даже невероятно. Добрият метод на живот и хранене може да бъде доста по-приятен, в сравнение с този, който си мислят, че им носи наслаждение. Нужна е единствено смяна на настройката.

- Доколко значимо е разделното хранене и какъв брой приема на храна би трябвало да имаме денем?

От всичко, което съм научила до момента за правилата на хранене и работата на нашия организъм е, че разделното хранене е вярното комбиниране на продуктите, което следва правилото на естествената преправка на храната от организма. Няма експерт, който да го отхвърля и по тази причина то се е утвърдило и потвърдило във времето.

Разделното хранене не е диета, не е краткотраен режим, с който искаш просто да свалиш няколко кг. То дава доста повече - работи в естетика с нас самите и е в интерес на метаболизма в дълготраен проект. Разделното хранене ни дава сила и лекост, като редуцира непотребните килограми. То би трябвало да бъде метод на живот, а не следващата диета " да смъква за лятото " и следващата година отново.



- Напоследък е доста съвременно отслабването посредством " фастинг/intermittent fasting ", т.е. от време на време недояждане. Вие покровител ли сте на този способ и в случай че да, то по какъв начин най-успешно да се ползва той?

Фастингът 8/16 е режимът, който аз самата последвам. Ползите му са познати от доста от дълго време, не знам за какво чак в този момент му се обръща внимание.

Чела съм книги, написани още през 80-те години на предишния век, в които се разказват изгодите на този способ с часове за начало и завършек на храненето. Тогава наименованието " intermittent fasting " въобще не се е употребило, то е ново и незадължително.

Фастингът 8/16 още веднъж следва естествените процеси в нашия организъм, като оставя на тялото време за изчистване, за преправка и " отмора ". По-подробна информация можете да намерите в.

В днешно време има най-различни диети. Много от тях в действителност оказват помощ за отслабването. Общото сред тях е, че всички залагат на калорийния недостиг . За страдание множеството дават единствено това, без да се мисли в дълготраен проект и в наша изгода. И като споделям в наша изгода, нямам поради за облекчаване на егото, а на организма ни.

Винаги съм казвала, че в случай че нещо работи в интерес на организма, а не на егото, то тогава има смисъл и дава това, което би трябвало.

Ставаме – незабавно храна и кафе. Малко преди лягане – още веднъж храна и алкохол. Някои режими поддържат и подтикват това непрестанно хранене, само че за организма е огромен смут. Нека се замислим, това ли е единственият развой в тялото, на който да обръщаме внимание – храносмилането?!



- Диетите оказват помощ ли? В кои случаи и за всички ли?
 Ето за какво е безсмислено да вървиш на фитнес, в случай че не спазваш хранителен режим Ето за какво е безсмислено да вървиш на фитнес, в случай че не спазваш хранителен режим
Какво се случва, в случай че упражнявате без диета? Е, това зависи от вашите планове. Ако се надявате да спечелите мощ или еластичност, извършен...

Има разнообразни здравословни положения, в които диетите са наложителни и да, оказват помощ. Помагат за справяне с заболяването. В случай на здрав човек, искащ най-хубавото тегло – не мисля, че би трябвало да се скача от диета на диета.

- Колко пъти седмично е добре да се спортува, с цел да се поддържа форма?

Препоръчвам тренировки да се вършат 3-4 пъти седмично. Като от самото начало, т.е. всеки ден да не забравяме да се движим повече и да вършим най-малко 10-15 мин. стречинг.

Тук желая да вмъкна, че всеки би трябвало да откри интензивността, която му доставя наслаждение, която чака с неспокойствие, а не като следващото изтезание. Това е методът да се превърнете от неактивен в деен човек в дълготраен проект, а не от през днешния ден за на следващия ден.



- Можем ли да упражняваме у дома с подръчни материали. Какво ни е належащо?
 Отлагането на извършения стресира душeвността ни - по какъв начин да го избегнем Отлагането на извършения стресира душeвността ни - по какъв начин да го избегнем
Има самобитна зараза, по едно и също време с световната пандемия. Парадоксът на упражненията при напрежението е подсилен от изследване от април 2...

Може, несъмнено. Всеки самичък може да реши за себе си какво желае да употребява. Едни от най-хубавите и ефикасни тренировки са със лично тегло. Така че може да се снабдим единствено с постеля, комфортен екип и обичана музика. Разбира се, може да се употребяват и подръчни средства, като бутилки с вода или чанти за тежести, стол за станка и освен, стълби вместо степове и други.

Всеки, който избира да тренира с спомагателни тежести или уреди, може да се зареди, с каквото му харесва и да стартира. Важно е да се знае кое по какъв начин се употребява и да се прави на драго сърце. В противоположен случай, както към този момент споделих, ще бъде от ден до пладне.

Всеки, който желае, може да се запознае с онлайн тренировките, които върша. Те са на правилото на пилатес и не е належащо особено съоръжение. Давам и безвъзмездни хрумвания за извършения, цели тренировки и правила на осъществяване в.



- Какво ще кажете на хората, които настояват, че нямат време за това, изключително дамите с деца?

Ще кажа, че аз също съм майка и брачна половинка, и имам много задължения около фамилията. Аз също работя и нуждая се и от отмора. Обичам да излизам, да се стоварвам, да си обръщам внимание, да отивам на коафьор, на разходка, на по пиво с приятелки. Вкъщи нямаме супер сили. Ние сме хора, както всички и имаме нашите възходи и падения, също разполагаме с 24 часа, също имаме потребност от храна и вода, както и да си плащаме сметките. Да, натъквам се постоянно с това разграничаване " Да, но ти…! Аз нямам тази опция! "
 Колко калории горим при тези известни спортове Колко калории горим при тези известни спортове
В желанието си да смъкват няколко непотребни кг, доста хора практикуват спортове или физически извършения. От значение е самият спор...

Възможностите се основават! Зависи единствено какъв брой предпочитание имате.

Ще дам образец с мой другар. Той работи от 08:00 часа и постоянно завършва към 22:00 часа. Има семейство. Някои дни става в 05:00 часа сутринта, с цел да отиде да спортува. И нямам поради, че всички би трябвало да ставаме в 5ч., с цел да упражняваме. Той е просто един добър образец за това, по какъв начин намира метод, тъй като същински го желае. И ще приключва с това – замислете се какъв брой сила и време се хаби в измисляне на оправдания.

Интервю на Габриела Андреева





Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР