В районното управление ме съблякоха, за да проверят дали съм

...
В районното управление ме съблякоха, за да проверят дали съм
Коментари Харесай

Габриела – транс жената, която се бори за своя живот

" В районното ръководство ме съблякоха, с цел да ревизират дали съм мъж или жена ", описа пред медиите Габриела Банкова, която преди седмица разгласи гладна стачка, тъй като не може да смени персоналната си карта, а Софийският областен съд постанови отвод по молбата й за смяна на данните й за пол в регистрите за гражданско положение.

Тя беше арестувана за малко няколко дни по-късно, с цел да се обясни самоличността й. В базата данни тя попада като мъж на 32 години. Габи обаче е транс жена, а това значи, че биологичният й пол не подхожда с този, с който се разпознава. Повече от година и половина се бори за смяна на документите си за идентичност претърпяна интервенция да промяна на пола преди четири години и половина.

През февруари 2023 година Върховният касационен съд (ВКС) излезе с тълкувателно решение, съгласно което транс хората нямат право да сменят пола си юридически. Решението на процедура указва на съда каква би трябвало да е правосъдната процедура по тези каузи.  

Хората като Габи могат да трансформират пола си, само че в случай че не бъдат изменени персоналните им документи, те могат да имат проблеми с приемане на здравни услуги (включително и приемане в болница), с наемане на работа, с пътуванията зад граница, даже с отварянето на сметка. Те не могат да употребяват документите за идентификация и да бъдат разпознати с тях.  

" Щe cтoя дoĸaтo Бългapия нe пpиeмe зaĸoни, ĸoитo гapaнтиpaт cпaзвaнeтo нa чoвeшĸитe ни пpaвa “, съобщи в пост в обществените мрежи Гaбpиeлa при започване на митинга си. 

" От няколко дни органите на Министерство на вътрешните работи и Столична община пробват да лимитират митинга на Габи на официални учредения, които обаче нямат опора в закона, а през днешния ден тя беше задържана и отведена в 01 РУП-СДВР. Тази принуда, която целеустремено пробва да заглуши и изтрие транс хората и тяхното неодобрение, е жестоко нарушаване на главните човешки права на спокойно събиране и на изложение.

Република България от години бездейства да вкара “бърза, транспарантна и налична процедура ” за юридическа смяна на пола в сходство с Резолюция 2048 (2015) на парламентарната асамблея на Съвета на Европа, а през 2020 година беше наказана и от Европейския съд по правата на индивида по делото Я.Т. против България именно за отхвърли на българските съдилища да позволен такава смяна ", се споделя в позиция на Българския  хелзинкски комитет, в която се призовават властите към разговор с транс общността и към  промени в законодателството, които да уредят отговаряща на интернационалните стандарти процедура за юридическа смяна на пола.    
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР