В ранните години на Земята, светлината не идвала само от

...
В ранните години на Земята, светлината не идвала само от
Коментари Харесай

Извънземен минерал може да е разпалил искрата на живота на Земята

В ранните години на Земята, светлината не идвала единствено от слънцето, само че и от непрекъснатите бомбардировки от огнени астероиди. Резултатите от ново проучване на университета Южна Флорида (USF) е посочило, че тези астероиди може да са донесли извънземен минерал, който се е разтворил във водата и е дал първичната химична „ искра “, довела до възникване на биологичния живот на планетата.

В предходни проучвания учените издигнали хипотезата, че античните астероиди са съдържали железен-никелов фосфиден минерал, наименуван шрейберзит. Когато шрейберзита влезнал в контакт със водната среда, се образувал характерен тип сол, която може да е изиграла значима роля в развиването на „ пребиотичните “ молекули.

На учените оставало да схванат по какъв начин шрейберзитът реагира химически с околната среда на ранната Земя и до какви резултати е довела тази химическа реакция.За да тестват хипотезата си, те основали модел на средата в ранната Земя – богат на органични субстанции воден разтвор, в който шрейберзитът може да реагира и корозира. Пребиотичната реакция, имитирана в лабораторни условия, може да е довела до появяването на метаболитни молекули като аденозин трифосфат, наричана още „ молекулата на живота “ поради главната роля, която играе в енергийния метаболизъм на всички живи организми.

„ Реакциите, които наблюдавахме по време на опитите си, демонстрират, че наложителните пребиотични молекули най-вероятно са били налице в ранните години на планетата Земя, а също по този начин, че Земята е била предразположена към съществуването на фосфорилирани биомолекули “, допълват учените. „ Резултатите загатват, че античните астероиди са изиграли значима роля за появяването и развиването на живота на планетата. “

Изследователите приключват с това, че механизмът на фосфорилиране е към момента чужд и се учи интензивно. „ Възможно е този развой да се прави в разтвор или на повърхността на шрейберзита “, приключват учените.

Оригиналната публикация е оповестена в Scientific Reports на Nature Publishing Group.

Science Daily

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР