В рамките на месец представители на Световната здравна организация излязоха

...
В рамките на месец представители на Световната здравна организация излязоха
Коментари Харесай

Защо СЗО поднови клиничните опити с хидроксихлорохина?

В рамките на месец представители на Световната здравна организация излязоха с две противоположни отзиви във връзка с хидроксихлорохина. Първо оповестиха, че тестват лекарството против ковид и може да го признаят публично като лек против болестта, а по-късно - че стопират тестванията си с него.
СЗО смъква доверието си от хидроксихлорокина като решение против ковид
На 3 юни обаче СЗО разгласи, че възобновява тестванията с хидроксихлорохин за лекуване на ковид.
Защо СЗО възобнови клиничните опити с хидроксихлорохина? Разследване на The Guardian дава отговор на този въпрос. След него СЗО се върна към тестванията с медикамента.
Оказва се, че Световната здравна организация е взела решението си за преустановяване на клиничните проучвания с хидроксихлорина на база на оповестеното в сп. " The Lancet " изследване за вредите от препарата, което в действителност се основава на разбор на данни, подадени от компания със съмнителна известност. Данните обгръщат изследване от 15 000 пациенти в 1 200 лечебни заведения в целия свят.
Изследването е на дребната американска компания " Surgisphere ", която събрала данните. Повечето от чиновниците на компанията били без научно обучение, а този, който ръководел изследването е в действителност създател на научнофантастична литература. Сред работещите във компанията имало даже сексуален модел и хостеса, представяща се за маркетинг експерт. Общият брой на чиновниците на " Surgisphere " в LinkedIn бил в началото 6 души, а преди седмица намалял на 3. За съавтор на проучването е посочен Сапан Дезай, основен изпълнителен шеф на " Surgisphere ". Срещу него обаче се водят три каузи за злоупотреби, свързани с базата данни на " Surgisphere ". В същото време, до предишния понеделник бутонът " свържи се с нас " на уеб страницата на компанията водел до уебсайт, направен на WordPress за криптовалута.
Как тогава компанията е събрала данните си от 1 200 лечебни заведения?
Съмненията в проверяващият екип на The Guardian стартират след съществено разминаване в проучването на компанията в броя на инфектираните и смъртните случаи в Австралия. Дезай се оправдал пред репортерите, че е станала несъзнателно неточност в системата като са включени и умрелите в една дребна болница в Китай.
В същото време лечебни заведения, които са посочени като част от проучването на континента - отхвърлят да са подавали данни за " Surgisphere ".
Остава въпросът проверила ли е СЗО данните на съмнителната компания или просто й се е предоверила? Ако не е проверила данните, това слага под подозрение престижът на организацията, която така и така е под съществено тестване от натискът на Съединени американски щати и развиването на пандемията.
Хидроксихлорохинът или хлорохинът се употребява в целия свят в битката с ковид, в това число и в България, под непоколебим лекарски надзор единствено при доста тежки случаи и при непрестанно болнично наблюдаване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР