В рамките на ежегодната си кампания, Отделението по ревматология на

...
В рамките на ежегодната си кампания, Отделението по ревматология на
Коментари Харесай

„Пълмед“ стартира безплатни прегледи за остеопороза

В рамките на годишната си акция, Отделението по ревматология на УМБАЛ „ Пълмед “ започва на 7 ноември безвъзмездни прегледи за диагностика и оценка на остеопорозата с измервания на костната минерална компактност и съвещания за болните с указания за диетичен режим, започване, продължение или смяна в съществуваща досега терапия на остеопорозата. Това оповестяват от болничното заведение.

Безплатните прегледи са с фокус върху дамите, само че ще се съветват и мъже над 70-годишна възраст или с други рискови фактори, като положение след орхиектомия.

Кампанията ще продължи до 2 декември, а самите прегледи ще се правят от понеделник до петък от 9:00 ч. до 13:00 ч. в кабинет 11 на блок Д, след авансово записване на регистратурата, на тел. +359 32 607 300, или посредством системата.

Превенцията на остеопорозата е развой, директно обвързван с аргументите за нейното настъпване и с цел да водим съответна предварителна защита е належащо да знаем положението на минералната обмяна при съответния пациент, съобщи доктор Любомир Сапунджиев, шеф на Отделението по ревматология в УМБАЛ „ Пълмед “.

Остеопорозата е измежду най-честите обществено значими болести и най-честото метаболитно костно заболяване. При нея се следи понижена издръжливост на костите, което води до нараснал риск от счупвания. Честотата на остеопорозата нараства паралелно с удължаването на продължителността на живота. Застаряването на популацията, измененията в метода на живот (тютюнопушене, корист с алкохол, нерационално хранене, понижена физическа активност) водят до увеличение на честотата на остеопорозата и на нейните затруднения.

В Европейския съюз към 22 милиона дами и към 5 милиона мъже страдат от остеопороза и всяка година те се усилват. В България 1 от 3 дами в менопауза ще бъде наранена от това заболяване. Обикновено пациентките не знаят, че са наранени, до появяването на фрактура (най-често, само че освен, на бедрената шийка). Това се дължи на незадоволителната профилактика и липса на налична информация за болестта.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР