В пясъците край античния египетски храм Луксор археолози откриха изоставен

...
В пясъците край античния египетски храм Луксор археолози откриха изоставен
Коментари Харесай

Откриха изоставен град на 3400 години в пясъците край Луксор

В пясъците край античния египетски храм Луксор археолози откриха зарязан град на 3400 години, заяви " Нешънъл Джиографик ", представен от Ройтерс.

Градът е бил издигнат по време на царуването на един от най-силните фараони на Древен Египет - Аменхотеп ІІІ, описа Захи Хауас, един от археолозите, които вземат участие в разкопките.

Откритието било направено до момента в който екипът проучвал региона към Луксор за съществуването на различен, траурен храм.

Археолозите попаднали на цялостен, добре непокътнат град, с съвсем здрави стени и здания, цялостни с всекидневни принадлежности, употребявани в миналото от жителите му, както и пръстени, бижута, цветна керамика и форми за тухли с печата на Аменхотеп ІІІ, пещи за керамика и стъкло, както и остатъци от стотици скулптури.

" Това ще ни помогне да разберем доста по-добре какъв е бил животът на античните египтяни по времето на ръководството на популярен и богат държател като Аменхотеп ІІІ ", уверен е Хауас.

" Състоянието на предметите припомня за самобитен египетски Помпей ", сподели на собствен ред Питър Лаковара от Американския фонд за древноегипетско завещание и археология.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР