В продължение на три часа и половина украинското пристанище Измаил

...
В продължение на три часа и половина украинското пристанище Измаил
Коментари Харесай

Среща на върха: Путин и Ердоган обсъдиха зърнената сделка в Сочи

В продължение на три часа и половина украинското пристанище Измаил на Дунав е било атакувано с съветски дронове през миналата нощ. Нанесени са вреди на хранилища и индустриални здания. Измаил е от главните украински пристанища за експорт на зърно. Киев разгласи, че дронове са паднали и на румънска територия, само че управляващите в Букурещ отхвърлиха тези изказвания. Атаката против Измаил стана часове преди срещата сред президентите на Турция и Русия в съветския курорт Сочи, където те разискаха зърнената договорка.

Година, откакто турският президент изигра значима роля Москва и Киев да се спогодят за износа на украинско зърно и два месеца, откакто зърнената договорка се разпадна, турският президент дойде в съветския курорт Сочи, с цел да се опита да върне Русия в съглашението.

" Днес всички наблюдават тематиката за зърнения кулоар в диалозите сред Турция и Русия. Очакват да видят какво ще излезе от тази среща ", сподели Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

За да се върне в договорката - едно от главните претенции на Москва е Руската земеделска банка да бъде още веднъж обвързвана към системата за интернационалните разплащания SWIFT. Европейският съюз я изключи през юни 2022 година като част от огромните наказания на Брюксел.

" Знам, че възнамерявате да повдигнете въпроси по отношение на договорката за зърно. Ние сме отворени за договаряния по този въпрос ", сподели Владимир Путин, президент на Русия.

В Сочи турската делегация е огромна. Ердоган е придружаван от министрите на защитата, външните работи, финансите и енергетиката и от ръководителя на турската централна банка. Обсъждана е и тематиката за съветския газ.

" Напреднахме и се надявам скоро да приключим договарянията за основаване на газов хъб в Турция ", сподели Путин.

По време на 18-месечната война, Турция не се причисли към западните наказания против Русия и се обрисува, като главен търговски сътрудник на Москва.

" През предходната година стокообменът сред Русия и Турция се е нараснал с 86%. През първата половина на тази година позитивната наклонност продължава ", сподели още съветският президент.

" Обемът на външната търговия сред Турция и Русия сега е 62 милиарда $. Фактът, че се придвижваме към задачата от 100 милиарда $ в действителност ни прави доста щастливи ", уточни Ердоган.

Турция обаче поддържа и Украйна. Анкара изпрати оръжие на Киев и застана зад кандидатурата на Украйна за участие в НАТО. Ердоган не един път е показал, че би играл ролята на медиатор сред Русия и Украйна. Той се среща с Путин за първи път, откогато беше избран отново за президент. Последната среща на четири очи сред двамата беше съвсем преди година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР