В продължение на повече от век Съединените щати са водеща

...
В продължение на повече от век Съединените щати са водеща
Коментари Харесай

Няколко невероятни факта за американската икономика, които вероятно не знаете

В продължение на повече от век Съединените щати са водеща международна икономическа мощ. А аргументите за това варират - от най-големия в света Брутният вътрешен продукт, до мощната фондова борса. Съединени американски щати са най-голямата стопанска система в света и това най-вероятно ви е известно. Сега обаче, ще показва няколко, може би изненадващи за мнозина обстоятелството, които може и да не знаете.

Съединени американски щати са на ръба на най-дългата си икономическа агресия

През май предходната година икономическата интензивност на американската стопанска система е позитивна, към този момент повече от осем години. И въпреки растежът доста да се забавя, през последните години, той е налице и сме на прага на най-дългата агресия в историята на страната.

Ако стопанската система продължи да нараства до юли, това би било най-дългото разширение в историята на Съединени американски щати, като ще бъде изпреварен интервал от 1991 до 2001 година.

Разбира се щатската стопанска система към момента е надалеч зад тази на Австралия, откъдето през миналата година записаха 27-ма поредна година на икономическа агресия.

Съединени американски щати също записва самобитен връх - а точно рекордните 13 години без 3%, или повече, действителен напредък на Брутният вътрешен продукт. Тоест - рекордно дългият растеж на щатската стопанска система не е изключително въодушевяващ и надали ще докара до " прегряване на стопанската система ".

Най-голямата международна стопанска система приближи психическата граница от 3% през 2018-та година, когато записва покачване от 2.9%. За последно по-силен растеж е маркиран през 2005-та година, когато покачването бе в размер на 3.5%.

Десетгодишното разширение на щатската стопанска система генерира 20 милиона работни места

С повишаването на икономическия напредък, през последното десетилетие, заетостта в страната се усъвършенства значително. Ръстът на заплатите от 3.4% спрямо миналата година е най-силен от повече от десетилетие, което е добър знак за евентуална инфлация, която на този стадий е цел за Фед.

Според някои статистики обаче сюжетът може да е надалеч по-мрачен. Броят на работещите на ненапълно работно време, които желаят да работят на цялостно работно време, нараства, до момента в който някои огромни работодатели, като огромните търговци на дребно и строителни компании понижават работните места.

Все отново процентът на безработните спадна до рекордно ниските 3.8%.

Липсата на сън коства на американската стопанска система милиарди долари

Повече от една трета от възрастното население на Съединени американски щати не спи задоволително и това коства 411 милиарда щатски $, заради загубата на 1.2 милиона работни дни всяка година.

Липсата на сън може да пристигна от разнообразни фактори, без значение дали става дума за претоварване, неприятни здравословни привички, или даже ужасната синя светлина от електрониката.

Най-добре е тези привички на сън да бъдат следени, защото лишаването от сън може да отслаби имунната система и да усили риска от съществени здравословни проблеми.

Около 100 000 $ разделят междинната класа от горната класа

През 2011 година 51% от американците се смятат за междинна класа и този брой леко се е нараснал до 52% през 2016 година Различията в благосъстоянието сред междинните и висшите класове обаче се усилиха доста.

Средният приход на семействата от междинната класа се е нараснал от 74 000 на 78 000 щатски $, до момента в който идната класа е повишила междинния приход от 172 000 до 189 000 $.

Generation Z може да похарчи 143 милиарда $ идната година

Поколението Z, или популацията родено сред 1997 и 2012 година, ще съставлява 40% от американските консуматори през идната година. Очаква се тези консуматори да допринесат за 143 милиарда $ директни разноски, което ще провокира доста главоболия на търговците на дребно, защото ще им се наложи да се нагласят към променените привички за извършване на покупки на потомство израснало в интернет и с мобилни устройства.

Средната автомобилна част минава граници осем пъти

Съединените щати внасят и изнасят доста към и от своите северноамерикански съседи - Мексико и Канада. Американската автомобилна промишленост показва това с цялостна мощ. От множеството от 30-те хиляди елементи, които вземат участие в производството на коли, всяка една минава граници осем пъти.

Мексико е най-големият търговски сътрудник, като Съединени американски щати изнасят артикули на стойност 21.9 милиарда $ към южната си съседка и внася артикули на стойност 27.7 милиарда $, което съставлява 14.8% от цялата щатска търговия.

Канада в това време съставлява 13.8% от американската търговия, защото внася американски артикули на стойност 22.6 милиарда $ и изнася такива на стойност 23.4 милиарда $.

Китай се подрежда едвам на трето място, като съставлява 14.6% от общата търговия на Съединени американски щати.

Ако Калифорния беше страна, тя щеше да има петия най-голям Брутният вътрешен продукт в света

Съединените щати са най-голямата стопанска система в света, формирана от 50 стопански зони (щати). Някои от тези щати имат задоволително огромни стопански системи, които сами по себе си биха се класирали много високо в международната ранглиста по Брутният вътрешен продукт. Например един подобен щат е Калифорния. Ако Калифорния беше независима държавна, то тя би била страната с петия най-голям Брутният вътрешен продукт в света, изпреварвайки Англия.

С БВП от 2.75 трилиона $, Калифорния щеше да изостава единствено зад Германия, Япония, Китай и Съединени американски щати, като цяло.

Съединени американски щати харчат повече за защита, в сравнение с идващите седем народи взети дружно

Съединените щати няма възможност да спаднат от върха на листата на водачите по националните разноски за защита. Съединени американски щати харчат повече за защита, в сравнение с идващите седем народи взети дружно.

С разноски от 620 милиарда $ годишно, за защита, Съединени американски щати разходват повече от 578-те милиарда комбинирани разноски на Китай, Русия, Саудитска Арабия, Индия, Франция, Англия и Япония.

Държавният дълг на Съединени американски щати е най-голям за всички времена

През февруари държавният дълг на Съединени американски щати доближи рекордни стойности от 22 трилиона $.

Не е евентуално и скоро да стартира да се свива, защото Бюджетната работа на Конгреса чака годишният недостиг да доближи приблизително 1.2 трилиона $, или 4.4% от годишния Брутният вътрешен продукт на страната.

Само два пъти в историята Съединени американски щати са ставали очевидец на такова трагично нарастване на държавния дълг - незабавно след Втората международна война и по време на финансовата рецесия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР