В продължение на много години Европа разчиташе на Германия като

...
В продължение на много години Европа разчиташе на Германия като
Коментари Харесай

Европа се страхува от кризата в Германия


В продължение на доста години Европа разчиташе на Германия като на водеща страна. Провалът на обединението „ Ямайка “ още повече задълбочава рецесията на континента. Но в самата страна реакцията се оказа доста сдържана.

В понеделник сутринта Европа се оказа сюрпризирана от неуспеха на „ сондиращите “ договаряния за „ ямайската “ коалиция. Официални изводи на държавните управления на страните от Европейски Съюз се оказаха извънредно сдържани. Никой не желае още повече да изостря така и така напрегнатата обстановка със забележки извън.

Въпреки това е огромно безпокойството заради това, че нужните промени и значими решения в Европа могат да бъдат отсрочени заради края на „ Ямайка “. „ Това са неприятни вести за Европа “, сподели холандският държавен секретар по европейските въпроси Халбе Зийлстра. В Европа постоянно е било по този начин, че всички страни от Европейски Съюз преди всичко се ориентират по позицията на германия. През последните няколко седмици това изключително важеше за Лондон и Париж.

В понеделник Еврокомисията действаше на пръв взор индиферентно. „ Тук, в комисията, сме уверени...в това, че стабилността и приемствеността ще бъдат спазвани “, сподели представител във връзка края на обединението „ Ямайка “. Но зад кулисите в комисията се чуваха и подозрения, че нужните промени могат да бъдат осъществени задоволително бързо. „ Сега доста неща ще станат по-трудни “, сподели почитан чиновник.

Тишина във Франция

На 6 декември ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер желае да показа огромен законодателен пакет от значими за еврозоната промени. След това държавните глави и Европарламентът би трябвало да вземат решение. Това ще отнеме известно време. „ На всички в Брюксел им е понятно, че в обозримо бъдеще нови промени ще могат да бъдат извършени единствено в стеснен интервал от време. Тази опция ще се разкрие след образуването на немското държавно управление и ще се изчерпи към пет-шест месеца преди изборите в Европа, които ще се проведат през май или юни 2019 година “, сподели Гунтрал Волф, началник на брюкселския изчерпателен център Brueghel.

По думите на Волф без еднопосочна позиция от страна на Берлин ще стане доста по-сложно да бъдат одобрявани значими решения по въпроси като политиката във връзка с бежанците, основаването на т. Нар. Отбранителен съюз или разискването на Брекзит.

Във Франция царува тишина: През последното десетилетие Ангела Меркел въплъщаваше немската непоклатимост и неотстъпчивост. Това, д което тя се захващаше, изглеждаше належащо да се получи. В томва отношение французите имаха безусловно двойнствено състояние. Търсещите облика на врага за Европейския съюз го получаваха с помощта на преобладаващата роля на Меркел.

Сега става дума за „ гибелта на боговете “, само че няма и сянка на облекчение или даже зложелателство. „ Напрегнатата обстановка в германия не е в наш интерес “, сподели президентът на Франция Еманюел Макрон в понеделник сутринта в коридорите на срещи в Елисейския замък. Макрон добави, че късно вечерта в неделя се обадил на канцлера и отбелязал заявката на водача на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер като „ пределно твърдо “.

За френския президент нови избори в германия биха били най-лошия сюжет в хода на събитията: на Макрон му е нужна мощната Меркел. Сложните договаряния за коалиция така и така се възприемат във Франция като съдбовна спирачка за европейската самодейност на Макрон.

Но в Елисейския замък към момента се пробват да запазят оптимизъм. Политическата несигурност на Германия ускорява нуждата от „ амбициозния план за Европа “, в формалното заявление се споделя: „ Ние желаем Германия и Европа нашият най-съществен сътрудник да бъде постоянен и мощен “. Кризата укрепи във Франция желанието й „ да прави оферти, да подема начинания и да работи над амбициозния европейски план “.Заедно с немските сътрудници това би могло да се осъществя.

За Лондон обстановката води към задънена улица

Лондон също желае в околните месеци да реализира ньякои неща благодарение на немците. Във Англия Ангела Меркел е считана за некоронованата кралица на Европа, която съгласно резултатите на водените до посреднощ договаряния предава признатото решение на останалите страни от Европейски Съюз или дори го диктува. На това мислено господство на Меркел Лондон залагаше по въпросите на Брекзит още при предходния министър председател Дейвид Камерън и още повече с Тереза Мей отпред на държавното управление.

Както и на президента Еманюел Макрон, на британците също им би трябвало устойчиво немско държавно управление. Това е обвързвано с обстоятелството, че остава застрашително малко време за договаряния по излизането от Европейски Съюз. Ако една от най-важните страни, каквато е Германия, се окаже политически парализирана за нескончаем интервал от време, то, от гледната точка на Лондон, това ще докара до още по-задънена улица. В средата на декември следва решаваща за Мей среща на държавните глави на Европейски Съюз и техните държавни управления в Брюксел. Доколко тогава Берлин ще е работоспособен в този момент не е известно.

Поради това умерените гласове в Лондон предизвестява всички злословници, съперници на Европейски Съюз на Острова, да не се радват във връзка колапса на Меркел като доказателство за неуспеха на Европа. Тъй като без съглашение за Брекзит Англия е застрашена от икономическа рецесия. Само че публични мнения във връзка края на „ Ямайка “ от Темза не пристигнаха.

Това се отнася и до италианското държавно управление. Никой в Европа не желае да налива масло в огъня или даже напълно да провали връзките с канцлера Меркел. Правителството в Рим следи обстановката в Германия с „ почтително безмълвие “, както съобщи представителят на държавното управление. Премиерът Паоло Джентилони се надява, че берлинските разправии няма да отслабят Меркел. За него канцлерът на Германия е най-важният сътрудник в политиката за сигурност и за решение на казуса с бежанците.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн гледа на обстановката по подобен метод: „ Във времената на Брекзит, климатичните промени, терористичната опасност и миграционните проблеми, а също и във времената, когато от страна на Съединени американски щати, наподобява, се открива мултилатерализмът, и полезностите на европейската общественост отслабват, мощно немско държавно управление просто е належащо за запазването на устойчивите позиции на Европа в света “, сподели той пред в. „ Велт “. Аселборн добави: „ Германия е последната страна, която може да си разреши да допусне неустойчивост на държавното управление. Нейната роля в света й не разрешава това. “

Неясно остава какви последици може да има хаоса в Берлин за източноевропейците. „ Германия стана по-непредсказуема “, сподели унгтарски посланик, който не пожела името му да бъде представено. От страна на Полша нямаше никакво публично изказване. „ Криза в Германия “, малко заяви полската телевизия. Три думи, които споделят всичко./БГНЕС

...................

Герхард Гнаук, Кристоф Шилц, С Болзен, Б. Калноки, М. Майстер, К. Ройшер, в. „ Велт “.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР