В продължение на години частният сектор си представяше славното си

...
В продължение на години частният сектор си представяше славното си
Коментари Харесай

Създадена от българин компания започна изследвания на лекарства в Космоса

В продължение на години частният бранш си представяше славното си бъдеще в Космоса под формата на извънземни площадки за кацане, до които туристите ще летят в търсене на орбитални занимания и хотели, а пътуването до Марс ще бъде като трансатлантически полет.

Но в случай че галактическата стопанска система би трябвало да се трансформира в бранш за 1 трилион $ до 2040 година, както се допуска в един отчет на Citigroup, пище CNN, не всички нейни предприятия би трябвало бъдат толкоз грандиозни.

Медията споделя историята на един калифорнийски стартъп, Varda Space Industries, основан от българин, който залага на това, че огромният бизнес ще се крие в относително неугледни спътници, които ще прекарват дни и месеци в околоземна орбита и ще правят фармацевтични разработки. От компанията се надяват, че проучванията им ще доведат до по-добри и по-ефективни медикаменти. И, несъмнено, до огромни облаги.

" Когато става въпрос за комерсиализация на Космоса, това не е толкоз забавна история за хората, колкото туризма ", споделя Уил Бруи, основен изпълнителен шеф и съосновател на Varda. " Но нашият залог е, че точно производството в действителност е идната огромна промишленост, която ще се комерсиализира в орбита. "

Varda започва първата си тестова задача в понеделник на борда на ракета на SpaceX, която излетя от галактическата база Ванденберг в Калифорния, след което от компанията потвърдиха в Twitter, че спътникът сполучливо се е отделил от ракетата.

Първото създание на компанията е 200-килограмова капсула, предопределена за осъществяване на проучвания на медикаменти в микрогравитация. Ако успее с този си план, Varda се надява бързо да разшири активността си, като изпраща постоянно в орбита спътници, цялостни с опити по поръчка на фармацевтични компании. В последна сметка компанията се надява, че проучванията ще доведат до появяването на " златен билет " - лекарство, което ще се окаже по-добро, когато се създава в Космоса, и ще носи на Varda доходи за години напред.

Същността на концепцията за произвеждане на фармацевтични артикули в микрогравитация се основава на опити, извършени на Международната галактическа станция, употребена за това от редица частни компании и проучвателен институции. Фармацевтични колоси като Merck и Bristol Myers Squibb са част от този лист, като съгласно анализите някои от тези действия могат да доведат до промени в медикаментите, които хората на Земята одобряват през днешния ден.

Но дали амбициозният бизнес проект на Varda ще успее, ще зависи от голям брой софтуерни и финансови въпроси.

Как работиидеят на Varda

Визията на Varda е ясна: Капсулата на компанията се изстрелва с опит, който към този момент е на борда. След като се озове в орбита, капсулата се отделя и стартира да лети в Космоса, прикрепена към сателитна конструкция, която ще обезпечава силата, задвижването и връзките, нужни за напредване в галактическия вакуум.

След това стартира опитът, осъществяван от елементарни бордови машини. Целта е да се основат основни съставни елементи на фармацевтични артикули в изискванията на микрогравитация. В тази среда на безтегловност сходни опити не се въздействат от земното притегляне.

Изследванията към този момент са открили, че протеиновите кристали, отгледани в Космоса, могат да образуват по-съвършени структури спрямо тези, отгледани на Земята. Тези галактически кристали могат да се употребяват за основаване на фармацевтични артикули, които човешкият организъм усвоява по-лесно, или за основаване на медикаменти с по-добро деяние.

Един от основните образци за това е дейната съставна част пембролизумаб, употребена в лекарството против рак Keytruda, което Merck е изследвала на Международната галактическа станция, показва CNN. Учените откриват, че благодарение на кристали, формирани в Космоса, може да се сътвори по-стабилно лекарство, което да се ползва посредством „ изстрелване “, а не посредством отнемащата време интравенозна инжекция, която се употребява понастоящем.

Първата задача на Varda е съсредоточена върху проучванията на ритонавир - лекарство, обичайно употребявано за лекуване на ХИВ, само че неотдавна включено в антивирусния медикамент Paxlovid за битка с Covid-19.

След като опитът завърши, инженерите на Земята ще преценяват дали капсулата е подготвена за връщане. Ако те дадат дефинитивно " да ", „ сателитният рейс “, както се назовава задвижващата конструкция на капсулата, ще я избута назад към Земята. След това тя ще падне в земната атмосфера и ще се приземи с парашут, а фармацевтичните материали ще бъдат взети от учените.

Тази задача обаче по никакъв начин няма да е лесна, защото Varda ще би трябвало да потвърди, че нейната роботизирана система може да прави тези опити от разстояние (на МКС опитите са осъществявани от астронавти).

Завръщането вкъщи също ще бъде мъчно, защото капсулата ще навлезе в земната атмосфера със скорост към 29 000 км/ч и ще развие извънредно висока температура. Това се счита за най-опасния стадий от всяко пътешестване в Космоса.

Какви са възможностите за триумф при този първи опит?

" Вероятно по-малко от 90%, само че по-повече от „ ези-тура “, споделя Бруи, основен изпълнителен шеф на Varda. " Това е най-честният отговор. "

Пътната карта на Varda

По стандартите на галактическата промишленост пътят на Varda до стартовата площадка е извънредно бърз. Основана преди по-малко от три години, тя се трансформира от концепция в компания с повече от 100 млн. $ в началото финансиране и безплатни средства, фабрика с повърхност 68 000 кв. м и спътник в Космоса. Работната ѝ мощ е повишена до близо 100 чиновници.

На какво се дължи това? На бизнес модел ѝ за софтуерно развиване, който прави по този начин, че не ѝ се постанова да проектира от нулата нито един стадий - от изстрелването до кацането.

Ракетите на SpaceX постоянно летят в орбита, а резервациите за превозване на потребен товар са толкоз лесни, колкото и наемането на аероплан. Според уеб страницата на SpaceX потребен товар с размерите на Varda - с общо тегло към 300 кг, коства по-малко от 2 милиона $.

Varda също по този начин има съглашения с НАСА, подписани през август, които разрешават на компанията да употребява експертиза и даже да закупува материали от галактическата организация.

Ръководителите на фирмите постоянно споделят, че стоят на раменете на колоси. По различен метод казано, заимстват технологии, които са създадени другаде.

" Всяко парче от пъзела във Varda е правено и преди ", споделя Бруей. " Влизането в атмосферата е правено и преди. Производството в Космоса е правено на (Международната галактическа станция) и преди. "

Българинът Делян Аспарухов, съосновател и президент на Varda, който също по този начин е сътрудник във Founders Fund, организация за рисков капитал, учредена от съоснователя на PayPal и съмишленик на Илон Мъск - Питър Тийл, мисли за концепцията за производството в микрогравитация в продължение на съвсем десетилетие. През 2020 година той стартира да търси сътрудници за изстрелванията.

В този миг ракетите Falcon на SpaceX към този момент се изстрелват постоянно, а извеждането на спътници в Космоса става по-бързо и по-евтино от всеки път. И българинът взема решение, че това е моментът за реализация на концепцията.

" Обърнах се към няколко души, които работеха в SpaceX, като в действителност ги попитах: " Хей, кой има в действителност огромен лидерски опит и е работил по Crew и Cargo Dragon ". Трябваше ми човек, с който да създадем лични капсули, които да могат да се връщат ", споделя той пред CNN. " Името на Уил Бруи беше първо в листата. "

В последна сметка Varda е основана малко откакто двамата се срещат през лятото на 2020 година, като в началото визията на Аспарухов е доста по-широка от фармацевтичните артикули. Той си показва, че в Космоса ще се създават и други артикули - да вземем за пример оптични нишки и полупроводници, като се получават материали с по-добро качество от тези, които се създават на Земята.

Засега обаче тези проекти са оставени настрани.

Фармацевтичните артикули " са най-ценните химикали на единица маса ", споделя Бруи. " Едновременно с това имат огромен пазар на Земята. "

А Аспарухов прибавя: " Няма да видите Varda да се занимава с нищо друго с изключение на с фармацевтични артикули през идващите най-малко шест, седем години. "

По думите на ръководителите на Varda компанията е похарчила към 40 млн. $ за създаването до момента и разполага с задоволително парични средства, с цел да финансира най-малко първите си четири задачи, даже и да се провалят.

Освен това тя има някои високопоставени поддръжници като Founders Fund, който е вложил 52 милиона $. В същото време Военновъздушните сили на Съединени американски щати са дали на компанията контракт на стойност до 60 млн. $, надявайки се военните да употребяват проучванията на Varda върху процеса на връщане в атмосферата.

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР