В продължение на десетилетия милиони туристи и безброй лидери са

...
В продължение на десетилетия милиони туристи и безброй лидери са
Коментари Харесай

Гръцко издание: Преобразуването на Света София в джамия е руско-турска афера

 В продължение на десетилетия милиони туристи и безчет водачи са посещавали големия шир на музея, който е издигнат през шести век прочие н. е. Като християнска базилика " Света София " в Констанцинопол. Безспорно е един от най-големите монументи на западната цивилизация, на в миналото славната хилядолетна Източна Римска империя. Следователно не е изненадващо, че решението на Върховния съд на Турция и указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да я трансфорат в джамия притегли вниманието на интернационалната преса, написа гръцкото консервативно издание " То Вима “ в материал, показан от Агенция " Фокус ".

Когато базиликата е приключена по време на ръководството на източния римски император Юстиниан, той произнася фамозната имитация: " Соломоне, победих те! “ което значи, че базиликата е надминала славата на Втория храм на евреите.

На 24 юли четири муезина ще приканват мюсюлманите да се молят в най-голямата и най-силна черква в християнството в течение на хиляда години, а по-късно в продължение на близо 500 години джамия, превърната на такава от Мехмед II, Завоевателят на Константинопол (1453 г.).

Реджеп Ердоган като мним татко на постмодерна Турция гордо ще следи събитие, което той преглежда като световно-историческо.

Хиляди вярващи мюсюлмани ще се съберат вътре и към постройката, която е била над 80 години музей по декрет на създателя на западната модерна турска страна - Мустафа Кемал Ататюрк.

В своите съвсем две десетилетия отпред на турската страна господин Ердоган претърпя поредност от политически трансформации, които последователно, само че устойчиво го слагат в борба със Съединени американски щати и останалия Западен свят.

Той е придобил всички белези на водач, който е развил разнообразния боеприпас на авторитаризма - вяра, шовинизъм, неоимпериализъм (тук неоосмански) и ислямизъм.

Сирия, Либия и Източното Средиземноморие са все райони, в които господин Ердоган - с малко спънки до момента – се опълчва на западните сили и е възприела ролята на районна суперсила, която не дава отговор пред никого.

Мнозина приписват решението за " Света София “ на неговата ислямистка идеология, само че за жалост това е прекомерно опростено пояснение.

Решението на Ердоган да трансформира музея " Света София " - Световно завещание на ЮНЕСКО – отива оттатък обясненията на коментаторите, които преглеждат този ход като блян за премахване на кемалистката надмощие в турския политически живот.

Той от дълго време дефинитивно съкруши целия кемалистки истаблишмънт - боен, научен, правосъден, интелектуален и бюрократичен - след абортивния и доста временен боен прелом през 2016 година против него.

Тези кемалисти, които всъщност бяха брандирани като врагове на народа или, още по-лошо, като почитатели на най-големия съперник на Ердоган и някогашен негов съдружник Фетулах Гюлен, изчезват в пандизите и се сблъскват с безбройни премеждия.

Не, господин Ердоган не реши да трансформира Света София в джамия, с цел да заличи наследството на Кемал Ататюрк.

Този ход има ясни геополитически претекстове и резултати и е деликатно обмислен в Анкара и в чужбина.

Преобразуването на музея " Света София " в джамия е, колкото и необичайно да наподобява, руско-турска спекулация.

Именно комерсиалният и военно-стратегически съюз на господин Ердоган с Русия, поради който турският водач си печели пренебрежение и критки от Вашингтон и НАТО, е най-важната и безапелационна мотивация за другояче объркващ ход и изяснява моментът това да се случи.

Защо Русия? Отговорът е много елементарен за осведомените.

" Света София “ като християнска катедрала постоянно е била седалище на Вселенския патриарх, пръв измежду равни в православната черква и вторият по сан свещеник в христиняството до схизмата през 1054 година, която поставя завършек на християнското единение и разделя Рим и Константинопол.

През XVI век Московската патриаршия стартира да популяризира теорията, че това е " Третият Рим “ - римският император Константин през 330 година основава християнската Източна Римска империя или " Нов Рим “ (втори Рим съгласно съветския конструкт).

Теорията и претенциите не бяха проявявани, само че не бяха и забравени, до януари 2019 година, когато вселенският патриарх Вартоломей след 20 години петиции от украинските православни даде автокефалия на ПЦУ, изтръгвайки я от обятията на Москва и разпалвайки църковна и геополитическа война.

От година и половина Вселенският патриарх Вартоломей е цел на интензивна пропагандна акция както от Кремъл, по този начин и от Московската патриаршия, която както в руската епоха, по този начин и при Путин е дългата ръка на съветската мека (и постоянно не е толкоз мека) мощ.

Вселенската патриаршия обаче, значително за неспокойствие на Москва, към момента съществува, защото тя е претърпяла османските и по-късни турски гонения и погроми от XIX и XX век.

Погромите съвсем унищожиха гръцкото малцинство в Истанбул, само че Патриаршията оцеля, не на последно място поради непоколебимaта помощ на Вашингтон от Студената война до през днешния ден.

Днес поклонната " Света София “, императорската и патриаршеска катедрала, се трансформира в ябълка на раздора сред Изтока и Запада.

Решението да се трансформира музеят " Света София “ (от 1938 година) в джамия не е взето само в Анкара.

Вашингтон, НАТО и целият западен свят би трябвало да вземат това поради и да работят съответстващо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР