В присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и министъра

...
В присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и министъра
Коментари Харесай

Газопреносните оператори на България и Северна Македония подписаха споразумение за междусистемно свързване

В наличието на министъра на енергетиката Росен Христов и министъра на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши българският газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Северна Македония „ ГА-МА “ АД подписаха съглашение за междусистемно свързване за точката Кюстендил/Жидилово.

Споразумението е от основна значимост за диверсификацията и повишението на сигурността на доставките на природен газ в Северна Македония, за която Кюстендил/Жидилово е единствената входна точка за доставки на природен газ. Република Северна Македония няма лични газови залежи и вместилище за природен газ и разчита напълно на преноса през България за гарантиране на нужните количества газ за страната.

„ Този документ е плод на дългогодишното съдействие посред ни и посредством подписването му нашите съседи ще имат спомагателни благоприятни условия за диверсификация на източниците и доставчиците на природен газ “, сподели по време на церемонията изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов. „ Споразумението е действителна стъпка към либерализацията на газовия пазар, която има основно значение за обезпечаване на по-евтин природен газ за нашите клиенти “, акцентира и изпълнителният шеф на ГА-МА АД Александър Арсич.

Подписването на съглашението става допустимо след положените обилни старания от екипите на двата оператора за основаване на ясни и транспарантни правила и процедури за заявяване и систематизиране на количествата. Документът основава опция на нахлуване на нови участници на газовия пазар в Северна Македония.

Точката за междусистемно свързване Кюстендил/Жидилово не е нова, само че съглашението планува повишение на техническия потенциал за транспорт на газ към Северна Македония с 500 хиляди куб. м. на ден (от 2.5 на 3.0 млн. куб. м. дневно) или нарастване със 182 млн. куб. м. годишно. Годишното ползване на страната е към 300 млн. куб. м.

Благодарение на съдействието сред „ Булгартрансгаз “ ЕАД и „ ГА-МА “ АД Република Северна Македония получава опция за диверсификация на доставките на природен газ. Очаква се интерес измежду пазарните участници да провокира и опцията за достъп до ликвиден, транспарантен и недискриминационен пазар на платформата за търговия на „ Газов хъб Балкан “ ЕАД.

Чрез добре развитата газова инфраструктура на Булгартрансгаз и междусистемната съгласуваност с всички прилежащи страни, на пазарните участници (търговци и потребители) в Северна Македония се обезпечава достъп до обилни количества газ от различни източници – терминалите за полутечен газ в Югоизточна Европа, както и тръбопроводен газ от Азербайджан и други различни снабдители.

В допълнение Северна Македония ще има опция да се възползва от услуги по предпазване на природен газ в подземното газохранилище „ Чирен “, което е причина както за основаване на запаси на природен газ, по този начин и за реализиране на оптимални цени на газа при гъвкаво ръководство на портфолиото на доставки.

Подписването на съглашението за междусистемно свързване за Кюстендил/Жидилово ще има принос за пазарната интеграция сред двете страни и задълбочаване на съдействието в енергийната сфера.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР