В предстоящите месеци европейците ще трябва да рационализират не само

...
В предстоящите месеци европейците ще трябва да рационализират не само
Коментари Харесай

Превръща ли се Румъния в балканска Сахара“?

В идните месеци европейците ще би трябвало да рационализират освен потреблението си на сила, само че и на вода на фона на засушаване, което заплашва повече от всеки път хранителната и енергийната сигурност. Сушата се трансформира в най-силния съдружник на президента на Русия Владимир Путин и неговия газ, показва румънската осведомителна организация Медиафакс в собствен разбор.

Сушата и Русия „ са сключили съюз “, който може да трансформира тази зима в потрес за Европа. Не единствено производството на сила от водни запаси е в заплаха, само че и на атомната сила, тъй като водата от реките се употребява за изстудяване на реакторите. Енергията, създавана от въглища, също е в заплаха, тъй като баржите, натоварени с лигнит, който зарежда огромните централи, рискуват да останат блокирани в пресъхналите реки, показва Медиафакс. Земеделската продукция също е в заплаха.

В началото на седмицата Съвместният проучвателен център на Европейската комисия разгласява отчет " Засушаването в Европа - юли 2022 година ", който съдържа оценка на обстановката въз основа на работата на Европейската обсерватория за засушаването.

Анализът сподели, че понастоящем тревожна част от територията е изложена на суша с предупредително (46 % от ЕС) и обезпокоително (11 % от ЕС) равнище, обвързвано с дефицит на почвена влага.

Еврокомисарят Мария Габриел съобщи, че изменението на климата усилва риска от тежки засушавания и растителни пожари в целия свят. Водният и топлинният стрес водят до по-ниски добиви на зърнени и други култури, предизвести Габриел.

Според разбора Франция, Румъния, Испания, Португалия и Италия евентуално ще се сблъскат със спад в добивите. Германия, Полша, Унгария, Словения и Хърватия също са наранени в известна степен. В пет района на Италия е оповестена мощна суша, а дефицитът на вода е довел до редица ограничавания в потреблението ѝ в общините. Подобни ограничения за ограничение на потреблението на вода са подхванати и във Франция, показва в. „ Адевърул “, представен от Българска телеграфна агенция.

Ситуацията в Румъния провокира паника. Около 75 % от територията на страната е наранена от разнообразни етапи на засушаване, а в окръг Вранча в централната част на Румъния 70 % от земеделските площи са изцяло компрометирани, настояват фермери, представени от Медиафакс.

Почвена суша е засегнала десетки хиляди хектари. Пшеницата, която е съвсем изцяло прибрана, дава до 35 % по-ниски добиви от хектар, царевицата е съвсем изцяло компрометирана, а слънчогледът също има неприятни вероятности, написа в разбор румънската секция на Свободна Европа.

От началото на юли в съвсем никоя част на Румъния не е имало съществени превалявания.

Директорът на Националната метеорологична работа Елена Матееску съобщи, че 2022-ра е в топ 5 на най-сухите години в историята на метеорологичните измервания.

Според оценки на Европейския съюз производството на пшеница в Румъния ще бъде с 20 % по-ниско от междинното за последните пет години, което е най-големият спад в целия Европейски съюз.

Агенция Медиафакс цитира данни от фермери, съгласно които продукцията на пшеница е 7,5 милиона тона по отношение на 11,3 милиона тона предходната година, а при царевицата се чакат осем милиона тона по отношение на 15 милиона предходната година.

Фермерите, които са съумели да приберат пшеницата, настояват, че добивите са с 35 % по-ниски от миналогодишните.

" Екстремното засушаване от август 2018 година насам, дребното превалявания, доведоха до дефицит на вода в почвата, който тази година се изостри поради високите температури “, съобщи пред Свободна Европа Михай Ангел, който е един от най-големите зърнопроизводители в Румъния. Той е притежател на компания в област Олтения (Югозападна Румъния), която ръководи над 25 000 хектара земеделска земя.

По думите му всички култури, които компанията му е засяла през есента - ечемик, пшеница, грах, маслодайна рапица - са с 25-30 % по-ниска продукция, в сравнение с през естествена година. Ангел чака понижаване на производството с към 30 % и при слънчогледа, а по думите му царевицата е съвсем изцяло компрометирана.

В южната част на област Молдова (в централната част на страната) ситуацията е още по-лошо. Джелу Скутару, който има 4500 хектара в един от най-сухите региони на страната през тази година - Вранча, съобщи пред Свободна Европа, че царевицата е изсъхнала.

„ Там, където към момента не е изсъхнала, ще изсъхне през идващите няколко дни. Слънчогледът също е полуизсушен “, уточни Скутару.

Директорът на асоциацията на производителите на царевица Алина Крецу съобщи пред Евронюз, че евентуално ще има доста нарастване на цените на суровините и на модифицираните артикули, защото сушата е засегнала както есенните, по този начин и пролетните култури.

Поскъпването на фуражите пък ще се отрази на отглеждането на животни.

Свинското месо може да нарастне с до 40 % по отношение на предходната година. Фермерите към момента не са се възстановили от неотдавнашното повишаване на цените на силата, а преди пет години чумата по свинете нанесе сериозен удар върху бранша, напомня осведомителният уебсайт G4Media.

Председателят на Румънската асоциация на свиневъдите Йоан Ладоши подсети, че в Румъния се създават единствено 20-25 % от националното ползване на прясно свинско месо.

“Притесняваме се, защото при всяка изключителна обстановка, обвързвана със сушата, фуражите стават по-скъпи. Ако не успеем да покрием разноските, доста компании ще банкрутират ", сподели Ладоши.

Ситуацията в селското стопанство беше разисквана на държавно съвещание тази седмица.

Премиерът Николае Чука увери през вчерашния ден, че има задоволително пшеница, царевица и слънчоглед и няма причина за безпокойствие. По думите на Чука има задоволително пшеница за вътрешно ползване и за експорт, заяви телевизия Диджи 24.

" В момента се прибират есенните култури и анализът, който имаме, от цифрите, които получихме, демонстрира доста ясно, че имаме задоволително пшеница за лична консумация, имаме задоволително пшеница за посев, имаме задоволително пшеница за други потребности и действия там, където се употребява, имаме и пшеница за експорт ", сподели Чука.

Според него няма потребност от терзания и за царевицата и слънчогледа.

" Що се отнася до развъждането на царевица и слънчоглед, няма причина за безпокойствие, защото въз основа на статистически данни има задоволителни количества, тъй че можем да сме сигурни в прехраната си. Задачата на всяко държавно управление е да се погрижи за обезпечаването на храна, топлота и сила през зимата за жителите и това е, което вършим сега ", акцентира министър-председателят.

Безпокойство измежду членовете на държавното управление въпреки всичко наподобява че има, минимум във връзка с водните ресурси. Националната администрация по водите дефинира като " належащо " рационализирането на потреблението на вода.

Резервоарите, ръководени от компания „ Хидроелектрика “, към 17 юли са били цялостни 76 %, което е най-ниското равнище за този интервал на годината за последните пет години. Миналата година по това време резервоарите са били цялостни 94 %, отбелязва организация Медиафакс.

Министърът на околната среда Танжош Барна също обърна внимание на ниското равнище на водните запаси в миг, когато 70 % от територията на страната страда от суша. Министърът изрази опасения, че може да се наложи систематизиране даже на питейната вода.

Според специалисти през идващите 30 години над 40 % от територията на Румъния ще се трансформира в безводна степ. Модели на климатолози демонстрират, че при сдържан сюжет над 11 милиона румънци ще бъдат наранени от повишаване на температурите, фрапантно понижаване на водните запаси и опустиняване. Сушата ще бъде новото обикновено. Експерти предизвестиха тази седмица, че температурите в земеделския регион Бараган, където се отглеждат зърнени култури, може да се изравнят с тези в Сахара след по-малко от 30 години. Експертите са създали симулации въз основа на актуалните трендове за стопляне на климата и са стигнали до заключението, че през лятото на 2050 година температурите в Румъния може да се покачат до 50 градуса по Целзий.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР