В предстоящата ретроспектива на Лувъра, посветена на Леонардо да Винчи,

...
В предстоящата ретроспектива на Лувъра, посветена на Леонардо да Винчи,
Коментари Харесай

Показват виртуална Джоконда в Лувъра

В идната ретроспектива на Лувъра, отдадена на Леонардо да Винчи, " Мона Лиза " ще бъде превърната в неповторима виртуална действителност. Организаторите на блокбъстърското шоу, включващи 11 от картините на майстора на Ренесанса, вземат решение да оставят шедьовъра в нормалния му дом - Salle des Etats, страхувайки се от проблемите с контрола на тълпата.

За сметка на това посетителите могат да се насладят на виртуален тет-а-тет с изображението на 24-годишната брачна половинка на богат търговец на коприна от Флоренция, с помощта на виртуалния опит, основан от тайванската компания HTC Vive Arts, осведоми Агенция Франс Прес.

Ценителите би трябвало да се приготвят за изненадите от виртуалното прекарване и, откакто слагат слушалките си, да изберат един от няколко езика. Това, което наподобява като косата на младата жена, в действителност е воал - знак на добродетелта, покриващ черна шапка. Така се изяснява и тънката линия в горната част на челото на Джоконда - предния борд на воала.

Преживяването идва посредством надълбоко гмуркане в изображения, станало допустимо посредством ултравиолетова и рентгенова технология, разкривайки елементи на пластовете върху пластове транспарантни глазури, които Леонардо е приложил върху картината, създавайки илюзията за тримерен размер и оживявайки обекта на изображението.

Зрителят също ще бъде сюрпризиран да означи, че младата жена е била много свежа за майка на 5-годишно дете - факт, който към този момент не проличава в рисунката, мощно лакирана във времето, в която дамата наподобява даже някак дебела.

Обиколката кани наблюдаващия да си показа Мона Лиза, седнала на лоджията си, заобиколена от грапавия пейзаж, който Леонардо употребява като декор, с цел да почувства единството сред природата и човечеството през вековете.

Мечтаната крайна 360-градусова виртуална панорама вкарва фена в дървена летяща машина, показана от Леонардо, извисяваща се над планините и долините на картината.

Ретроспективата в памет на великия занаятчия, умрял преди 500 години, озаглавена просто " Леонардо да Винчи ", се открива в Лувъра през днешния ден, 24 октомври, и продължава до 24 февруари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР