В предградията на Чикаго има 4 български културни центрове. И

...
В предградията на Чикаго има 4 български културни центрове. И
Коментари Харесай

Културният център "Българика" в Чикаго отбелязва 7 години от дейността си

В предградията на Чикаго има 4 български културни центрове . И всички те си наподобява с това, че когато пристъпиш прага им  забравяш, че България е от другата страна на океана.
Тук хората основават България такава, каквато желаят да бъде и търсят други с цел да я споделят дружно. Тук се вършат  делови срещи или избори, честват се рождени дни, прожектират се филми, подреждат се художествени изложения и се вият нашенски хора.

Въпреки пандемията център “Българика ” означават  7 години от своето битие.

„ Всичко стартира напълно инцидентно. Идеята беше група от хора, които са играли в предходни танцови сформира да се съберем и да продължим да играем някъде “, описа Петър Георгиев, началник и създател на танцова школа и след това център “Българика ”.

„ Първата година беше по този начин много безгрижна. Малък брой хора. Нямахме доста задължения. Бяхме щастливи. Но се появи доста забавна учителка. И ние взехме решение тогава да продължим да вършим това, което вършим, само че измежду повече хора и стартирахме няколко класове за начинаещи . Впоследствие се причислиха още много забавни преподаватели…И по този начин стартира всичко.  В началото мислех,че е доста елементарно да събудим българина. Но се оказа, че не е чак толкова елементарно. Освен националните танци, ние стартирахме доста други стратегии ". 

Даниела Вълканова, която работи във вестник “Българена ” прави изявление с Петър за центъра:

„ Много ми хареса метода по-който разсъждава да се запазят българските обичаи , позитивното в хората,как да бъдем по единни, по сплотени, като едно семейство, което действително в този момент демонстрира резултат, тъй като „ Българика “ е почнала като 5-6 индивида организация, танцова школа даже, а в този момент към този момент приказваме за стотици…дори хиляди хора, които са част от центъра. "

Оля Вучева е от 4 години в “Българика ”:

„ Инструкторите, Петър са нашето семейство. Нашият център, който вършим по-добър всичко дружно “, сподели Вучева.

В центъра нямат потребност от огромна реклама. Хората идват на драго сърце и с неспокойствие чакат да отминат рестриктивните мерки свързани с пандемията.

Николай Шопов е в Борда на шефовете и прецизира какво още са правили:

„ В Клуба има танци всяка вечер от понеделник до четвъртък по 2 класа. Това са 8 класа на седмица, имаме и 2 детски класа по национални танци. Отделно имаме и клас по фитнес,планираме да възстановим класовете си по йога и салца. Провеждаме също и уроци по изобразяване, изложби…



Имат и художествена изложба - “Багрена ”, на която Шопов е хазаин.

„ След 7 години си представям центъра по този начин, както преди 7 години си представях нещата. Нямам доста добра визия по какъв начин ще се развием, тъй като при нас нещата са доста стихийни.  Ако ни се изгуби духа, няма смисъл да продължаваме. С тия хора, в това помещение ние носим някакъв дух. Когато този дух изчезне се обезсмисля

Ако след 7 години продължава да ги има и българите в региона на Чикаго, сигурно и   “Българика ” ще бъде едно от българските островчета в милионния град “ , пожела си Петър Георгиев.

Още по тематав звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР