В предаването “Здравето на фокус срещата ни е с дерматолога

...
В предаването “Здравето на фокус срещата ни е с дерматолога
Коментари Харесай

Дерматологът д-р Иванка Темелкова: Зимата е най-подходящият сезон за поставяне на филъри 

В предаването “Здравето на фокус " срещата ни е с кожния лекар доктор Иванка Темелкова. Интересите на доктор Темелкова са ориентирани в региона на дерматологичната хармония и хирургия, автоимунните болести и дерматоонкологията. Преминала е през особено образование в Турция за изцяло моделиране на лицето с филъри. Представянето за квалификациите на доктор Темелкова може да продължи още дълго, само че в този момент ще приказваме съответно за модата, суетата, рисковете, преимуществата или нуждата да сложим филъри на лицето си.

Здравейте, доктор Темелкова. 


  

Здравейте. 

  

Съвременната медицина към този момент разполага с съвсем неограничени благоприятни условия за корекции на тялото и лицето и изобщо на външния тип, въпреки че има и нова наклонност да изглеждаме оптимално естествени. На този декор какъв е ползата към слагането на филъри на лицето? 

  

Интересът е доста огромен. Преди време ползата беше по-малък, тъй като беше привилегия да отидеш на кожен лекар, който се занимава с хармония и да поставиш филър. Имаше доста малко компании на пазара и стеснен брой филъри. Тогава работехме с един филър за доста повече зони, до момента в който в този момент това нещо се промени. Има доста артикули, които ни оферират многообразие и пациентите желаят да се възползват от това, тъй че ползата е доста огромен сега. 

  

С повишението на качеството на филърите, покачва ли се и естетиката - по-малко да проличава намесата на лекаря?  

  

Повишава се да. Филърите са доста по-пречистени, доста по-безопасни. Това ни  разрешават да подходим самостоятелно към безусловно всеки пациент -  да му предложим това, което е най-добре за неговия вид кожа, без да вършим фрапантни промени и корекции. Така, че опциите на естетиката сега са доста. 

  

Кои са зоните, в които най-често се слагат филъри? 

  

Ако разгледаме зоните настрана, към момента най-желани са устните и нашумелите в последно време скули, брадичка, долна челюст. Но от ден на ден пациентите желаят да работим изцяло по лицето и да го преглеждаме като едно цало. Целта е да подсигурим по-добро качество на кожата, подмладяване или прекъсване на процесите на стареене, а не да работим единствено върху една зона. Този метод от ден на ден се употребява в нашата процедура. 

  

Хиалуронът постоянно се употребява за устните, какви са преимуществата или надлежно минусите на филърите за устни? 

  

Филърите за устни са доста богата серия. Най-често пациентите желаят да ги подчертаят, да ги уплътнят, да наподобяват по-пухкави, което ние предлагаме в допустимите правила. С възрастта, изключително устните доста се дехидратират, губят своите контури, тъй че те са подобаващи за процедура, без да се прекалява, несъмнено. Ако прекалим и количеството е доста огромно, има противоположен резултат - те се раздуват прекалено много, може да се събере филъра, да следим тези буци, които са доста известни. И несъмнено, има опасности от задръстване на съдове, които имат доста неподходящи последствия. 

  

Как се преценя дали в устните да бъде подложен филър или хиалурон? 

  

Филърите в действителност са хиалурон, те са на хиалуронова основа. Различават се по количеството на нейната централизация, което дава друг резултат - колкото по-малко е количеството, толкоз по-минимален е размерът. Докато с повишаване на концентрацията, устните са доста по-обемни.  Спрямо положението на съответния пациент, лекарят може да даде рекомендация кое е най-добре и по какъв начин би изглеждало на съответното лице. 

  

Принципно по какъв начин процедирате с пациентите -  те споделят какво количество желаят да поставите или вие преценявате? 

  

Аз персонално се преценявам с техните стремежи, това, което те желаят и си показват по какъв начин да наподобява. Давам своята рекомендация, несъмнено, в случай че е възможно по отношение на тяхната конструкция на лицето, какво количество може да поеме. Така че дружно вършим проект и взимаме решението. 

  

Предполагам, че доста от слушателите ни към този момент са се възползвали от сходни процедури, само че има и такива, които към момента се двоумят.  За тях е идващият ми въпрос. Болезнена ли е процедурата? 

  

Ако приказваме за устните, както до момента, те са най-болезнената зона, тъй като са доста инервирани и даже слагането на упойката е неприятно. Всяка друга зона обаче, към този момент има толкоз доста способи и техники, които навлязоха, тъй че се вършат 1-2 убождания и е доста безболезнено. Лек дискомфорт има, само че никога не е мъчително. 

  

Предполагам, че не е и продължителна процедурата като време? 

  

Не, като време е сред 20 и 30 минути всичко, в това число и  обезболяването. 

  

Има ли сезон от годината, през който не е уместно да слагаме филъри? 

  

Нямаме такива ограничавания по отношение на филърите. Лятото е интервалът на минимум слагане. Причината е, че слънцето и топлината загряват организма. Това води до по-бързото разграждане на филърите през този сезон. Препоръчваме, в случай че се слага филър, да е през по-студените месеци.  Есента и зимата в действителност има най-голямо търсене и предпочитание за слагане на филъри, за възобновяване и хидратиране след летните месеци. 

  

При едни идеални условия, сложени филъри през есента или зимата, какъв брой дълго те могат да устоят? 

  

Средната дълготрайност на всеки филър е към 1 година. Разбира се, зависи от самостоятелните особености на всеки организъм. Пациентите, които пият задоволително вода, хранят се добре, могат да запазят този интервал и в някои случаи да го удължат. Но пациентите, които не одобряват никаква вода, пият доста газирани питиета, редуцират интервала даже до 3-4 месеца и филърът изчезва. 

  

Освен пиенето на задоволително вода, тъй че лицето да бъде оптимално хидратирано, нужна ли е някаква друга специфична поддръжка? 

  

Това е най-важното изискване. Филърът се храни от водата, тя го поддържа, разпростира го и резултатът е оптимален. Има рекомендации, които важат за интервал от 1 седмица след слагането на филъра: по кое време да се прави масаж, в коя зона, да се заобикаля алкохола  и приема на артикули, които разреждат кръвта. Няма нещо, което да е мъчно изпълнимо. 

  

Можем ли да вървим на плаж на сауна? Вие споменахте за масажа, който би трябвало да бъде стеснен в някои области на лицето. 

  

Точно по този начин, можем да вървим несъмнено. Препоръчително е да няма дълъг престой както на плажа, по този начин и в сауната. Както споделих топлината е неподходящ фактор за филърите. Солариумите също би трябвало да се заобикалят. По начало да пазим кожата от интензивно лъчение. Това не са противопоказания, просто би трябвало да ги вършим в възможни граници. 

  

Има ли възрастови ограничавания за слагане на филъри? Знаем, че нормално девойките към 18 години, директно преди абитуриентския си бал, са изкушени от корекции на лицето. 

  

Препоръките са сходни корекции да се вършат след 18 години. Според мен би трябвало да бъде след 25-годишна възраст. След 18 години кожата е към момента доста незряла, занапред се развива и придобива приключен вид. Най-оптимална е възрастта към 30 и след  30 години, тъй като тогава са най-видими възрастовите промени. В този интервал се постанова да подпомогнем кожата, с цел да я съхраним оптимално дълго по-млада. Така че интервалът след 18 години не е най-оптималният. 

  

По-добре ли е за първи път да сложим филъри към 30 години, в сравнение с 50-60 години? 

  

Да, по-добре е чисто превантивно, тъй като по този начин подкрепяме кожата, подтикваме колагена, тъй че да я съхраним оптимално време по-млада. Когато настъпят забележимите промени, е по-трудно, за нас - кожните лекари, да я възвърнем. Не е невероятно, само че е по-трудно. Така че чисто превантивно възрастта към 30-35 години е най-препоръчителната за начало на леки естетични процедури, без нищо фрапантно. 

  

След естествения живот на филърите – към година, по-късно още веднъж би трябвало да посетим кожен лекар? 

  

Препоръчително е да. Има разбиране, че в случай че оставим поддръжката на филърите, кожата ще увисне, ще наподобява по-зле от началото, това е поради огромните размери, които следим в обществените мрежи. Когато се работи в естествени граници, в възможни количества за една зона, противоположен резултат няма. Напротив, постоянно остава основа от хиалурона, която поддържа кожата по-стабилна и с по-добро качество. Пациентите, които стартират с филъри, го превъръщат в собствен метод на живот. Те съблюдават интервалите, идват да ги поддържаме и това е най-правилното, с цел да не губим към този момент постигнатите резултати. 

 

Достъпна ли е услугата от финансова позиция? 

  

Съвсем налична е, бих споделила.  Разнообразието от артикули разрешава на всеки бюджет да може да се включи, по отношение на опциите на пациента. Моят съвет обаче е да сортират лекарите, които посещават, да се вслушват в техните препоръки.  Разбира се преценката е в техните ръце, само че да не прибягват към крайни решения без консултация. 

  

Има доста козметични салони, които оферират аналогични услуги. Можем ли да се доверим на нелекарска ръка за сходно нещо? 

  

Категорично не. Точно това е моето предизвестие. Те нямат задоволително опит, нямат квалификацията. Рисковете, които крие процедурата са доста огромни. При мен има много случаи на дами, които идват от салони за хубост и в някои случаи измененията и затрудненията са такива, че е доста мъчно да ги поправяме. Подобни случаи крият заплаха за здравето, загуба на тъкан, трансформират структурата на лицето, постановат се дълги антибиотични лечения. Така че, съветът ми  е,  в случай че финансово пациентите се усещат натоварени, по-скоро бих им предложила да отсрочат във времето слагането на филърите, в сравнение с да рискуват да отидат на едно такова място. 

  

От позиция на това, което България предлага като качество, съпоставимо ли е със международните трендове? 

  

Определено да. Нашите кожни лекари, сътрудниците,  посещават постоянно образования. Много тренинги се вършат, идват лектори от чужбина. Нашата хармония е на доста високо равнище. Съпоставимо е с страни като Германия, Турция, Франция, Швейцария. Продуктите, които внасяме, са извънредно на високо равнище. Не отстъпваме по нищо на другите страни, тъй че пациентите умерено могат да се доверят на нашите лекари. 

  

През зимата лицето, което има филъри, изисква ли специфична поддръжка отвън хидратацията, за която ни казахте? 

  

Няма никакво условие по-голямо от това, което е за през зимата - хидратираме повече кожата. Козметиката би трябвало да е съобразена по отношение на сезона, тъй като студът, вятърът я изсушават. Тогава най-често се появяват дерматитите и другите кожни раздразнения, които са присъщи за сезона. Водата си важи, няма нищо по-специфично. Подхранваме кожата в допълнение, дружно с по-комбинирани артикули - колагенови стимулатори или стийм бустери, които допълват резултата на хиалуроновите филъри. 

  

Предполагам, че използването на ежедневната козметика от вида на декор дьо загар, хидратиращ крем не се отразяват на филърите? 

  

Не, не се отразяват, тъй като равнището на попиване на продуктите е друго от равнището на слагането на хиалуроновите филъри, тъй че те се допълват. 

  

Извън филърите, има ли нещо по-специално, което би трябвало да създадем за кожата си през зимата като цяло, освен, в случай че сме с филъри? 

  

Заради по-ниските температури са по-подходящи по-тежките артикули, по-мазните. По-леките кремове са за летния интервал, олиото е доста уместно за зимата. Разбира се да не забравяме слънцезащитата.  Често бъркаме, че зимата нямаме потребност от слънцезащита, само че лъчите си работят.  Превантивно е значимо да се грижим за кожата. Ако някой се колебае, несъмнено, може да направи консултация с кожен лекар, който  да предложи набора от артикули и грижа, която е най-хубава за сезона. 

  

Сега през зимата няма толкоз доста слънце, значим ли е защитният фактор на крема? 

  

Важен е. Разбира се, може да е с по-нисък фактор, да кажем 15 или 30, не е нужно да бъде 50 или 100. Слънчевите лъчи, даже минимално UV   работи върху кожата, тъй че е належащо да я пазим. 

 

Какво е по-важно - в никакъв случай да не излизаме в студа без крем или без декор дьо загар? 

  

Без крем несъмнено, със слънцезащита. Фон дьо тенът е допълнение, което ни кара да се усещаме по-добре, до момента в който другото защищава здравето на нашата кожа. 

  

  

Росица АНГЕЛОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР