В предаването „Тази сутрин“ по БТВ от 19.12.2017 г. бившият

...
В предаването „Тази сутрин“ по БТВ от 19.12.2017 г. бившият
Коментари Харесай

НЗОК: Личната неудовлетвореност не трябва да влияе на обществената енергия

В предаването „ Тази заран “ по БТВ от 19.12.2017 година някогашният подуправител на Националната здравноосигурителна каса доктор Димитър Петров изрече обидни квалификации по адрес на шефа на институцията – проф. доктор Камен Плочев, д.м.н., и на шефа на лекарствената дирекция в Централното ръководство – доктор Галя Кондева, както и по адрес на настоящ заместник-министър на опазването на здравето – госпожа Жени Начева. Тези квалификации неведнъж бяха тиражирани в печатни и електронни медии – освен в централните, само че и в районните издания. Като сериозна финансова институция, която е единствен длъжник на здравни услуги за здравноосигурените жители, считаме, че е неприемливо да се хвърлят фриволно в медийното пространство неподплатени с доказателства обвинявания, които накърняват достолепието и престижа освен на цитираните от доктор Петров длъжностни лица, само че и върху Националната здравноосигурителна каса.

Откровените манипулативни изказвания на някогашния подуправител уронват престижа освен на шефа на институцията и на упоменатите сътрудници, само че насаждат в една изключително сензитивна публика – пациентите, съмнение и неустановеност, че касата пази техните ползи и изразходва средствата от здравноосигурителни вноски единствено за тяхното лекуване. В миг, в който екипът на Националната здравноосигурителна каса, дружно с екипа на Министерството на здравеопазването, поставят неимоверни старания да лимитират неефективното разходване на средства в областта на опазването на здравето (което е факт), доктор Петров насочва публичната сила към раздухване на фиктивен скандал с внушенията си, че някакви хора "тласкат министъра на опазването на здравето и държавното управление към неуспех “ с „ противозаконните “ си дейности.

В своите изявления доктор Петров твърди, че „ мораториумът върху новите медикаменти е безспорен автогол, който е пробутан от специалисти на държавното управление. Авторите на тази концепция са шефката на лекарствената дирекция в Касата доктор Галя Кондева и зам.-министър Жени Начева, както и проф. Камен Плочев, който подписа тези неща и ги узакони “. Това изказване – меко казано, не дава отговор на истината. Това се показва в мнение на НЗОК до медиите.

На формалната интернет страница на НЗОК, в линк ЗА НЗОК, подлинк ЗАСЕДАНИЯ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ, са оповестени стенографски запис от съвещанието на Ндзора от 25 октомври 2017 година, както и Решение на Надзорния съвет на институцията под №РД-НС- 04-110/25.10.2017 година, с което се „ утвърждава план на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година, след мнение на министъра на опазването на здравето по член 19.ал.7, т.3 от Закона за здравното обезпечаване “.

В плана за Закона за бюджета е добавено изречението: „ През 2018 година Националната здравноосигурителна каса не заплаща за лекарствени артикули с ново интернационално непатентно название, за които е подадено заявление за включване в Позитивния лекарствен лист по член 262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, както и включени в Позитивния лекарствен лист лекарствени артикули по чл.262, ал.6, т.1 или 2 от Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, които подлежат на възнаграждение за първи път през 2018 година.

“Твърденията за безпорядък в системата на НЗОК няма по какъв начин да са справедлива преценка на чиновник, който не е бил на работа заради прилагане на заплатен годишен отпуск и – по-късно, на отпуск по болест, в интервала 21 август 2017 година - 13 декември 2017 година – до освобождението му от служба по взаимно единодушие, с погашение на обезщетение в размер на 6 месечни заплати. Факт е, че парите за опазване на здравето от година на година се усилват, без това до докара до възстановяване на здравето на нацията. Необходими са съществени ограничения – въпреки и непопулярни в очите на обществото, с цел да се обезпечи на пациентите съответно, навременно и налично опазване на здравето при оптималната успеваемост на консумиране на публичния запас и балансиране на разноските в системата. Тъй като цитираните от доктор Петров специалисти в своите области вършат всичко належащо, при съблюдаване на законовите условия, да реализират това, заявяваме, че Националната здравноосигурителна каса застава зад оклеветените от страна на доктор Димитър Петров и упорства за прекъсване на недостойната акция, която е подел. В противоположен случай ще бъдем принудени да се обърнем към правозащитната ни система за предприемане на планувани в закона ограничения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР