В правната дирекция тече анализ на концесионния договор (с Лукойл

...
В правната дирекция тече анализ на концесионния договор (с Лукойл
Коментари Харесай

Василев: Тече анализ на концесионния договор и направените инвестиции на пристанище Росенец

В правната дирекция тече разбор на концесионния контракт (с " Лукойл Нефтохим Бургас " - бел. ред.) и направените вложения на пристанище " Росенец ". Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на чуване в отрасловата парламентарна комисия по отношение на концесията, за която Народното събрание реши да бъде прекъсната. 

" Премиерът и Министерство на превоза са почнали в бърз порядък да работят, нашата част е обвързвана с митническото застраховане. Когато влязох, отново беше повишен съставът на митници, на " Гранична полиция " и на Националната организация за приходите (НАП), с непрекъснато 24-часово наличие, както и 24-часово наблюдаване и премерване. От тази позиция, можем да кажем, че контролните механизми работят ", изясни Василев пред депутатите, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Той уточни, че Министерството на стопанската система и Министерството на енергетиката избират специфичния представител, само че от него още няма получен отчет с информация, обвързвана с други аспекти на ръководството на сдружението, която представителят може да даде. 

Василев посочи, че това, което е извънредно значимо и са поискали да получат като информация, е, имайки поради, че дерогацията изтича в края на 2024 година, компанията да показа проект по какъв начин в действителност стигаме до 0 % съветски нефт на 1 януари 2025 година, без това да заплаши съществуването на петролни артикули в страната, без да докара до в допълнение оскъпяване и без да сътвори опасности за националната сигурност.

Според него този въпрос би трябвало да бъде прегледан освен от Комисията по бюджет и финанси, само че и от енергийната, защото там има специфики, свързани със взаимозависимост от типа нефт, по какъв начин работи рафинерията и други неща, които не са в компетенцията на финансисти.

Председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) предложи промяна на настоящия държавен представител на пристанището, с цел да бъде направен отчета от умело лице. Василев даде обещание да сложи въпроса пред Министерски съвет и добави, че актуалният представител не е предавал писмени отчети в никакъв случай. Цонев предложи като вид изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите, с цел да има по-голяма консистентност и подготвеност на отчета и на осъществените инспекции.

Мартин Димитров ( " Продължаваме промяната " – " Демократична България " ) изрази мнение, че би трябвало да има отчет, той да бъде направен от министъра на превоза, в него да има поредност от дейности, които ще предприеме. " Не може повече да имаме представител на страната в " Лукойл ", който да не се регистрира пред никого. Трябва да бъде комплициран някой, който да пази ползите на страната ", съобщи Димитров.

Финансовият министър се съгласи, че е добре идващият представител на страната да бъде определен по транспарантни критерии, а за момента може би ще е добре някой различен да влезе краткотрайно, с цел да задейства механизма. Той пое ангажимент да повдигне въпроса пред Министерския съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР