В практиката има случаи, при които работодателите от самото начало

...
В практиката има случаи, при които работодателите от самото начало
Коментари Харесай

Измамите с ваучерите за храна

В практиката има случаи, при които работодателите през цялото време на раздаването на ваучери за храна, предварително са сложили щемпел на подобаващ търговски обект. Разбира се, задачата на сходно деяние е да бъдат задължени служащите и чиновниците да използват  съответните ваучери в тъкмо избрани търговски обекти, което блокира опцията за използването им на друго място. Гражданите в всеобщия случай не знаят, че не могат да употребяват ваучерите на други места, до момента в който персонално не се опитат да закупят стока от на каса на друг обект, където с изненада схващат, че касиерката отхвърля да одобри съответния ваучер.

Дали ваучерите с подложен към този момент щемпел, които се одобряват единствено и само в избрани обекти е ограничение на правото на прилагане и смятат ли се тези практики за разрешени от закона, или се правят в нарушаване на нормативните разпореждания, дава отговор доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на платформата mywork.

“Ваучери за храна " са вид бумаги за подмяна, предоставени посредством работодателя на ползватели, които се използват като разплащателно средство в заведения за хранене, заведения за бързо обслужване и обекти за търговия с храни според подписан контракт за обслужване с оператор.

Съгласно закона, доставчиците, които са сключили контракт за обслужване на ползватели с оператор, са длъжни да ползват условията и рестриктивните мерки по профилирана разпоредба и  контракта с оператора, при приемане на отпечатаните от оператора ваучери за храна, включително да не връщат излишък до номиналната стойност на предоставения ваучер, да не продават вино, спиртни питиета, питие или тютюневи произведения против ваучери за храна, да попълнят на гърба на всеки употребен от ползвател ваучер за храна датата, на която е употребен, и да слагат печата на съответния снабдител, да продават храни и хранителни артикули по цени, оповестени в съответния търговски обект, без да включват надценка или да поправят цените с размера на възнаграждението, дължимо на оператора, да извършват всички други свои отговорности, произлизащи от закона, разпоредба или контракта за обслужване, подписан с оператор.

Както е видно от условията, печат се слага след приемането на ваучера от доставчика. Това значи, че ако има към този момент щемпел, то ваучерът към този момент е употребен и доставчикът няма право да приема заплащане с подпечатан към този момент ваучер.

От всичко разказано до тук, можем да заключим, че подобни практики са в нарушаване на закона по две посоки. Първото, че се раздават авансово подпечатани (т.е. употребявани по смисъла на закона) ваучери за храна, а второто – тези ваучери (вече използвани) се одобряват от търговски обект, а тези обекти нямат право да одобряват употребявани към този момент ваучери (т.е. към този момент с щемпел върху тях).

В случай, че жителите се сблъскат в сходни практики, то следва да сезират контролните органи в България, които по административен ред следва да извършат инспекция на място. Ако пък открият надлежно нарушаване, следва да издадат акт за установяването му, а нарушителят да понесе последствията, каквито са избрани в закона.

Справка:

член 16 от Наредба № 7 от 9 юли 2003 година за изискванията и реда за издаване и лишаване на позволение за осъществяване на активност като оператор на ваучери за храна и реализиране активност като оператор
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР