В постоянните комисии към Столичния общински съвет започна обсъждането на

...
В постоянните комисии към Столичния общински съвет започна обсъждането на
Коментари Харесай

Жителите на София ще могат да правят градинка и детска площадка до блока си

В непрекъснатите комисии към Столичния общински съвет стартира разискването на Проекта за Наредба за даване на прилежаща земя – частна благосъстоятелност на Столична община, към здания етажна благосъстоятелност в столичните квартали. Инициативата да се върне на хората собствеността на земята е на общинските съветници от "Политическа група 5 " инж. Симеон Славчев, Иван Велков, Светослав Витков и Венци Мицов. Мотивите на общинските съветници от "Политическа група 5 " за правенето на Наредбата за придобиване на прилежаща земя към блока са свързани с това, жителите да имат опция да подобрят виталната среда в кварталите на София.

Вносителите се обосновават, че огромна част от прилежащите терени към жилищните здания сега са превърнати в противозаконни паркинги и разкаляни и неподдържани места. Чрез опцията етажната благосъстоятелност да придобие безплатно прилежащата им земя, се дава опция на притежателите да я трансфорат в добре поддържана градинка, зелена повърхност, детска или спортна площадка.

По време на разискването на плана за Наредба в непрекъснатата комисия по устройство на територията, архитектура, налична среда и жилищна политика към Столичния общински съвет бяха разисквани всички механизми, по които да се реализира връщането на земята на етажната благосъстоятелност и най-много по какъв начин ще се реализира контролът, тъй че междублоковоте пространства да не бъдат превърнати в противозаконни паркинги.

Инж. Симеон Славчев посочи, че един от главните проблеми на София е мръсният въздух и надвишените правила на финни прахови частици. Той акцентира, че сега огромна част от леките коли паркират в зелените площи и слизайки на платното за придвижване те разнасят нечистотия и тиня, която е една от аргументите да се образуват финните прахови частици във въздуха на София. Чрез приемането на Наредбата и връщането на земята на етажната благосъстоятелност ще се подсигурява, че междублоковите пространства няма да се употребяват за противозаконни паркинги, което ще има голяма екологична изгода от една страна и запазването на зелените площи на София въпреки това, посочи Славчев пред комисията. Той благодари на членовете на комисията, като акцентира, че една от задачите на
"Политическа група 5 " - да има спор и необятна полемика по тематиката с опазването и поддържането на междублоковите пространства в София, към този момент е реализирана. Общинският консултант благодари и на всички жители на София, които се включиха интензивно в разискванията и дадоха прагматични и положителни решения.

"Всички оферти ще бъдат включени в новата Наредба, тъй като нашата цел е тя да бъде работеща и да даде добър образец за това по какъв начин общината и жителите на София с общи старания могат да трансфорат столицата в по-добро място за живеене с повече зелени площи, детски и спортни площадки в жилищните квартали ", сподели още инж. Славчев по време на разискването на плана за Наредба. Общинските съветници от "Политическа група 5 " предложиха да се създадат още няколко публични разисквания и на база на тях Наредбата да бъде допълнена с още положителни оферти.

"Убеден съм, че откакто създадем публичните разисквания и допълним Наредбата тя ще бъде призната с политически и публичен консенсус ", сподели още инж. Симеон Славчев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР