В последното денонощие в медиите в Северна Македония преобладават материали

...
В последното денонощие в медиите в Северна Македония преобладават материали
Коментари Харесай

Македонско издание настоява България да се извини за клането във Ваташа

В последното денонощие в медиите в Северна Македония доминират материали във връзка годишнина от случай, при който са починали 12 младежи от село Ваташа, в община Кавадарци. Електронното издание на вестник "Нова Македония " разгласява публикация по тематиката, озаглавена: "България да се извини за клането във Ваташа в символ на "добросъседство ".

"Българският министър председател Бойко Борисов, преди да смени учебниците по история и да направи македонската комисия, ръководена от учен Драги Георгиев, да напише, че българите не са фашисти и окупатори, а освободители на Македония, би трябвало да се поклони пред паметника във Ваташа, извинявайки се за клането, което българската страна извърши на 16 юни 1943 година, брутално убивайки 12 млади мъже, измежду които има деца, и по на 15 години “, написа скопският вестник.

Припомняме, че обявата излиза дни след разгорелия се спор за националността на революционера Гоце Делчев. Македонският историк проф. Драги Георгиев, началник на македонския екип в взаимната комисия, основан по силата на Договора за добросъседство, предизвести, че в случай че България упорства да се напише, че Гоце Делчев е български бунтовник, тогава няма да бъде реализиран резултат по този въпрос.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР