В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно

...
В последно време сме свидетели на това как държавата постепенно
Коментари Харесай

Как фондация от Добрич създаде работа за хора с интелектуални затруднения



В последно време сме очевидци на това по какъв начин страната последователно се отдръпва от поддръжката – такава, каквато я даваше досега – за украинците, избягали от войната у нас.

Многото доброволчески организации, обаче, които се ангажираха с помощ за тези хора, не престават своята работа. Така беше и по време на Covid рецесията. Така, за жалост, е години наред и в обществената сфера, където всеки миг ще се осъществят едни прелестни промени и нещата ще потръгнат.

До идването на този „ всеки миг “ огромна част от положителните практики във връзка с  хората в неравностойно състояние и хората с увреждания се осъществяват  от неправителствения бранш, където има и доста доброволци.

Обобщената визия на доста българи за тези НПО-та като за хора, които се мотаят по всички страни, а всякакви глупави спонсори от чужбина им заплащат за това, не дава отговор на действителността. Много от тях се трудят интензивно, против ниско или никакво заплащане, а мотор на тези старания е чувството за идея, което имат



Една фондация в Добрич прави това към този момент четвърт век. За нея, за общественото дружество „ Чудната градина “, което оцелява към този момент три години, развива се и отвоюва от хаоса и пущинака нови пространства, споделя в “Нашият ден “ Мария Методиева , шеф на градината.

, макар приказното си име, е напълно действително място в Добрич. Това е първото в града обществено дружество с такива мащаби – 22 души с увреждания отглеждат цветя и зеленчуци и сами продават продукцията си на пазара.

Създадено е преди година от , която към този момент две десетилетия поддържа хора с интелектуални усложнения.

Социалното дружество се намира в сърцето на Добрич и разполага с пет оранжерии . Преди това мястото е било необработваема повърхност и младежите са изринали тонове отпадъци, с цел да трансфорат едно неприятно място в своя градина. А индивидът зад всички старания е точно Мария Методиева, която демонстрира, че всеки човек може да води заслужен живот, в случай че получи нужната поддръжка. Сега тя управлява цялата активност благодарение на доктор Хасан Ефраимов . Тя е лингвист и специалист по обществени проблеми, той – доктор и публицист. И двамата са надалеч от земеделието, само че към този момент са го трансформирали в свое занимание.

Чуйте диалога в звуковия файл.

Снимки: facebook/fondationstnicolay
По обявата работи: Зоя Димитрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР