В последния си брой авторитетният лондонски всекидневник Файненшъл таймс развива

...
В последния си брой авторитетният лондонски всекидневник Файненшъл таймс развива
Коментари Харесай

"Файненшъл таймс": Путин май си вкара най-нещастния автогол, помагайки на Тръмп

В последния си брой авторитетният лондонски ежедневник " Файненшъл таймс " развива забавна теза за развоя на руско-американските връзки по отношение на избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати и следствията дали това е станало с съветска помощ, осведоми ДАРИК.

Ако Путин в действителност е оказал помощ за влизането на Тръмп в Белия дом, това би било висшият триумф на съветското разузнаване, написа създателят Гидиън Рахмън. То обаче може да се окаже и най-нещастният му автогол. Една интервенция, замислена за да се облекчи натиска върху ръководството на Путин посредством настаняване на приятелско лице в Белия дом, вместо това докара до стягане на глобите против Русия и до рисково усилване на вътрешния политически напън върху съветския президент, отбелязва вестникът.

Що се отнася до Тръмп, хипотетичната подмолна колаборация с Русия може да е помогнала за изборната му победа, само че с риск за пропадане на неговото президентство. Би била доста странна подигравка на ориста, в случай че близостта сред лагерите на Путин и Тръмп в последна сметка срине президентските политически кариери и на двамата.

Разбира се, върлите бранители на двамата не престават да отхвърлят, че такава колаборация е имало. Американските разследващи служби обаче са безапелационни, че Русия стои зад хакването на имейлите на Демократическата партия.
По време на цялата си предизборна акция Тръмп се отнасяше с изявена благосклонност към Кремъл. Дали той бе стимулиран от идеология, вложения или някаква компрометираща загадка, към момента не е ясно. Но по този начин или другояче съветската връзка отприщи верига от събития, които могат в последна сметка да провалят президентството му, написа създателят на " Файненшъл таймс ".
Що се отнася до Путин, моментът, когато стана ясно, че неговият прикрит план може да се трансформира в бумеранг, бе, когато Тръмп се оказа заставен да уволни първия си консултант по националната сигурност - военачалник Майкъл Флин, заради това, че е прикрил контактите си с съветското държавно управление. От този миг нататък стана политически невероятно за Тръмп да помогне на Кремъл за облекчение на глобите.

Напротив, надигналата се вълна от яд против съветската интервенция в изборите в Съединени американски щати докара до усилване на глобите и даже до решението на възмутения Конгрес да отнеме на Тръмп пълномощията да анулира самичък тези наказания. Това, че доминираният от републиканците Конгрес става все по-твърд по отношение на Русия, сякаш се трансформира в заместваща демонстрация на неотстъпчивост по отношение на Тръмп.

И по този начин, вместо възстановяване на връзките с Русия при Тръмп, в този момент те са на най-ниското си ниво от края на Студената война, отбелязва всекидневникът. Разбирайки, че администрацията на Тръмп няма да бъде способна да вдигне глобите, Кремъл прибягва до всеобщо изпъждане на американски дипломати в отговор на предходно изпъждане на руснаци от администрацията на Обама. Перспективата Съединени американски щати да доставят оръжия на Украйна става все по-реална. Русия пък стартира поредност от огромни военни учения в Източна Европа, което още повече ще ускори американските страхове.

Очакваното издание на отчета за следствието на " съветската връзка " от комисията, ръководена от ексшефа на ФБР Робърт Мълър, евентуално ще докара до нов изблик на яд против Русия. Най-пряката опасност от това ще бъде за Тръмп, само че непряка опасност има и за Путин. Той (както се очаква), ще се бори за преизбиране на вота през март следващата година и се изправя против една засилваща се съпротива, водена от известния и нападателен опозиционер Алексей Навални.

Влошава се и положението на съветската стопанска система, което все по-сериозно се отразява на съветските консуматори. Макар че малко на брой чакат Путин да загуби изборите, про-Путинската еуфория от преди две години явно се топи. В съветските медии към този момент се появяват публикации за епохата след Путин.
Особено значително е, че хора с мощни стопански ползи в Русия схващат, че към този момент няма светлина в тунела на глобите. Нещата, в действителност, най-вероятно ще се утежняват. Само нещо коренно може да докара до анулацията на глобите. И тази смяна може да бъде отстраняването на Путин от Кремъл.

Така че единствено когато и Тръмп, и Путин изоставен сцената, може в действителност да стане допустимо " презареждане " на руско-американските връзки, заключава създателят във " Файненшъл таймс ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР