В последните седмици Ювентус е основна тема в италианските, а

...
В последните седмици Ювентус е основна тема в италианските, а
Коментари Харесай

Урокът не е научен - "Ювентус" е пред нов гигантски крах

В последните седмици " Ювентус " е съществена тематика в италианските, а и в международните медии. И не с хубаво. А да се вместиш около протичащото се на Мондиал 2022 значи, че нещата в действителност са съществени.

И е по този начин - " Ювентус " стартира да усеща още веднъж сянката на мрачния скандал " Калчополи " от 2006 година, който докара до лишаване на купата от сезон 2004/05 и изхвърляне на отбора в Серия Б. Сега още веднъж се заприказва за действителна опасност за изваждане от италианския хайлайф и други обилни санкции.

Италианската футболна федерация към този момент стартира следствие и финансова инспекция в " Ювентус " по докладите за заплатите през 2020 и 2021 година Със случая се зае и Комисията за финансов надзор към УЕФА.

А в това време лавината стартира да набира мощ - оставки подадоха всички членове на борда на шефовете на " Ювентус ", в това число президентът Андреа Аниели и спортният шеф Павел Недвед. Официалната причина е голямата финансова загуба на най-титулувания италиански клуб за сезон 2020/21 - 254,3 млн. евро. По-важният мотив обаче е различен - съмненията за осъществени огромни финансови измами, включващи подправяне на контракти и скрити заплащания към футболисти.

Според в. " Гадзета дело спорт " всичко стартира през лятото на 2018 година, когато в " Юве " е притеглен Кристиано Роналдо против 117 млн. евро от " Реал ". Изданието, а и други италиански медии настояват, че е имало скрито съглашение за в допълнение заплащане към португалеца в размер на 19,9 млн. евро, само че то не било счетоводно отразено. Засечени са телефонни диалози сред хора от управлението, в които се приказва за това. Целта на непозволените финансови хватки е била да се понижи крайната загуба на клуба за интервала от 2019 до 2021 година Има подозрения също, че са правени операции на борсата посредством погрешна информация.

Властите в Италия са поискали пояснение от Роналдо, само че към този момент не са го получили. Вместо това е открито, че са унищожени документи по случая от страна на " Ювентус ". Вече е немалка вероятността към разследваните 16 лица от клуба да бъде притеглен и самият португалски футболист.

От УЕФА намекнаха, че ще наложат дисциплинарни ограничения, в случай че открият документални нарушавания, без да прецизират какви ще са тъкмо глобите. В Италия обаче се разискват много по-сериозни санкции. Ако се потвърди, че финансовите измами са спомогнали за сполучливото вписване на " Ювентус " за сезон 2022/23, клубът рискува да се окаже с отнети точки или дори да бъде изваден от Серия А. Част от досегашните шефове пък може да бъдат извадени от футбола. И това ще е най-малкото за тях, защото се заприказва за евентуален арест на Андреа Аниели, други 14 шефове в клуба и на някогашния състезателен шеф Фабио Паратичи, който в този момент заема същия пост в " Тотнъм ".

От " Ювентус " към този момент отхвърлят да са правили каквито и да е нарушавания. Аниели насочи патетично послание към почитателите, в което също не приказва за своя виновност, а изяснява оставките на управлението с нарушеното единение в клуба.

Сега президентският пост ще бъде ангажиран от финансов специалист - Джанлука Фереро, който да се опита да намали финансовите загуби. Важна роля ще имат и две митове - Алесандро Дел Пиеро и Джорджо Киелини, които ще се опитат да поизлъскат оцапания имидж на " Старата госпожа ".

Треньорът Масимилиано Алегри пък остава да води тима до края на сезона въпреки незадоволителните резултати. Не е ясно обаче дали няма да се окаже капитан на потъващ транспортен съд.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР