В последните седмици Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда“ обяви

...
В последните седмици Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда“ обяви
Коментари Харесай

Можем ли да откажем проверка от Инспекция по труда при „хоум офис“

В последните седмици Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ разгласи акция, в която ще пристъпи към инспекция на изискванията на работа към тези, които работят от вкъщи си, познато в общественото пространство като „ хоум офис “.

Нека авансово бъде конкретизирано, че в закона на никое място не се приказва за „ хоум офис “, а за „ работа от разстояние “. Това значи, че когато реализираме активност в режим на работа от разстояние, това може да се случва освен от вкъщи ни, а и от всяко друго място.

След като Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ разгласи своята акция, в обществото някак си остана с неверното схващане, че контролните органи ще ревизират „ дали хората работят, до момента в който са в домовете си “.

Всъщност надалеч не става въпрос за инспекция на самите работеща, а за такава по отношение на това дали работодателите са обезпечили работната среда, според законите.

Изоставаме от Румъния по правила за работа от у дома

Какви са законовите обвързване на работодателите и при какви условия чиновници от Инспекция по труда могат да посещават пространствата, в които хората работят от разстояние, дава отговор Тодор Капитанов от mywork.bg.
 istock istock
Преди всичко е значимо да се знае, че всички, които правят работа от разстояние, употребяват същите права, свързани с организацията на работа и здравословните и безвредни условия на труд, регламентирани в българското законодателство и в настоящите в предприятието групови трудови контракти, с каквито се употребяват служащите и чиновниците, които работят в пространствата на работодателя.

Работодателят е задължен да подсигурява към датата на пораждане или изменение на трудовия контракт работни места за осъществяване на работа от разстояние, които дават отговор на минималните условия за здравословни и безвредни условия на труд.

Също по този начин работодателят носи отговорност за безвредните и здравословни условия на труд на работното място на служащите и чиновниците, които правят работа от разстояние, като той е задължен да ги осведоми за условията за организация на работата и за безвредните и здравословни условия на труд в сходство с нормативните актове, използваните групови трудови контракти, вътрешните правила на предприятието, политиката на предприятието по сигурност и здраве при работа и за всички условия и правила за организацията на работа и при работата с видеодисплеи. 
 istock istock
Работникът или служителят, който прави работа от разстояние, носи отговорност за съблюдаване на политиката на предприятието за организация на работата и за сигурност и здраве при работа, както и на предписаните му правила и правила за здравословни и безвредни условия на труд.

  

Контролът за вярното използване и съблюдаване на условията и нормите за здравословни и безвредни условия на труд се реализира, както следва: служащите и чиновниците, които правят работа от разстояние, имат право сами да изискат посещаване на работното им място със заявление до съответната дирекция " Инспекция по труда ":работодателят и/или негов представител, представителите на синдикалните организации, представителите на служащите и чиновниците по член 7, алинея 2 и контролните органи на инспекцията по труда имат право на достъп до работното място в границите на уговореното в самостоятелния и/или в груповия трудов контракт при наложително авансово известяван на служащия и служителя, който прави работа от разстояние, и с негово единодушие. Работниците и чиновниците, които правят работа от разстояние, нямат право да отхвърлят достъп до работното място без съображение за това, в границите на откритото работно време и/или на уговореното в самостоятелния и/или в груповия трудов контракт.

Справка:
член 107к, алинея 6 КТ
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР