В последните мигове от един човек може и да се

...
В последните мигове от един човек може и да се
Коментари Харесай

Последните часове на "Един човек"


В последните мигове от един човек може и да се чакат доста дейности – да каже житейска мъдрост, да завещае някому нещо, да се сбогува с близки и непознати. Но през днешния ден става дума не просто за един човек, а за " Един човек " . (Всъщност с основна писмен знак може да се напише и думата " човек ".)
Става дума за едноименната артистична апаратура, която година и 8 месеца се извисяваше на площадката " Мавзолей " в центъра на София.

Нейният създател е Венелин Шурелов   - художник, сценограф, учител, куратор и уредник на фестивала DA, зает с тематиките за човешките страхове и мястото на софтуерните промени в живота ни. И ето по какъв начин той кани аудитория на последните часове на своята творба за градската среда:

" Време да прекъснем зареждането и да освободим терена. Елате на зрелищния театър по неговото разглобяване. Ще има дронове, ригъри, кейсове, компресори, кранове и кранисти, железари като мандалорци, лутане, мъкнене, влачене. Елате и подкрепете с въодушевление или здраво рамо. Следете и подкрепяйте модерно изкуство в градска среда. Следете и подкрепяйте Програма „ Навън “ на Столичната община. "

Началото на демонтажа е довечера, само че продължава още 2 дни: на 30 април (събота) – ремонт на електроника и ригинг, и на 1 май (неделя) – ремонт железна структура, товарене и превоз на съоръжение.

Тези 20 месеца са и доста, и малко.
" Един човек " беше естрада, от която можеха да се кажат още доста неща, да се покажат, да се създадат. Основният му смисъл беше да формирам едно групово тяло, да основа логаритъм, който да си присвоява разнообразни данни, стойности, силуети. Алгоритъм, който разчита на наличие извън ", изясни Шурелов в студиото на Радио София.

Електронното тяло е сборен облик на нашето общество. За това време хората неслучайно нарекоха инсталацията безмилостно огледало. То отрази разнородни процеси, взаимоотношения.

" Един човек " не беше закрепен в притежанието, в ресурсите, материалното. Той беше поток.



Инсталацията ще работи до 30 април.

Тази вечер ще може да се чуят музикантите Иван Шопов и Людмила Сланева-Локо.

Истинската работа по демонтажа стартира в събота сутринта.

Минете и го вижте, до момента в който го има.

Подробности за инсталацията и заложения план, функционалностите ѝ, както възприятията, с които създателят се разделя с нея чуйте от диалога на Ива Дойчинова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР