В последните години българите имат все по-добро ниво на здравна

...
В последните години българите имат все по-добро ниво на здравна
Коментари Харесай

Как психиката ни се справя с трудностите в живота

В последните години българите имат все по-добро равнище на здравна просвета, включително и на просвета към психологичното си здраве. Хората през днешния ден все по-често си дават сметка, че е добре да приказват с някой, да споделят нещо с човек, който е подготвен да ги чуе.

Каква е реакцията ни при една неприятна вест и по какъв начин да излекуваме душeвността си изясни пред novini.bg Велислава Донкина от Центъра за психологично здраве и предварителна защита към ВМА.

Естествената реакция, с която човек дава отговор на всяко мъчно събитие се назовава рецесия, която има няколко поредни стадия. Първият е така наречен психичен потрес. Всички сложни неща ни се случват ненадейно, без никой да ни е подготвил и поради това в първия миг човек претърпява една характерна анархия, при която единствено интелектуално се схваща какво се случва. Хората споделят, че като че ли одобряват нещата, че това се случва на някой различен. Това е характерна реакция, с която нашата душeвност ни дава време да се приспособяваме. След това човек минава през поредност от положения на яд, на горест, на въпроси за какво на него и за какво в този момент.

Тези стадии се минават от всички, само че с друга активност, която зависи от индивида и от душeвността му. Затова при едни хора наподобява, че те умерено одобряват обещано събитие, а в действителност това надалеч не е по този начин.

Когато би трябвало да се заяви неприятна вест, би трябвало да се приказва човешки, ясно и напряко. В положение на рецесия даже и интелигентните хора мъчно възприемат казаното и не тъй като са глупави, а тъй като са изплашени. Затова доста пъти, да вземем за пример лекарите имат неприятното прекарване, че са обяснили нещо, което за тях е просто, а индивидът против тях не е съумял да разбере или е схванал друго. Смята се, че това положение продължава към месец, само че несъмнено, при всеки е друго.



Снимка: Novini.bg/ Велислава Донкина

При всички случаи е време да се даде време на човек, с цел да стартира да образува реакция – да страда и в случай че тази поредност от разнообразни прекарвания е остра, би трябвало да се ориентира към експерт.

Всички хора, включително и децата имат и би трябвало да знаят истината, без значение дали нещата касаят тяхното положение или фамилията им, учебното заведение. Желанието да спестим на децата нещо е опитът на възрастните да се оправят със личното си терзание, а човек може да се оправи с нещо единствено, когато знае какво е то.

Затова постоянно би трябвало да си обръщаме внимание, да сме същински щастливи и да си дадем късмет да бъдем себе си.

Цялото изявление с Велислава Донкина може да видите по-късно ТУК.

По материала работиха Десислава Станева и Галя Георгиева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР