В последните две седмици близо 500 български граждани са се

...
В последните две седмици близо 500 български граждани са се
Коментари Харесай

500 българи са се прибрали от чужбина с помощта на МВнР

В последните две седмици близо 500 български жители са се завърнали в страната със съдействието на Министерството на външните работи. Това разгласи зам.-външният министър Петко Дойнов пред bTV. " Поддържаме непрекъсната връзка с нашите задачи зад граница, като концепцията е да бъдат разпознати и други българи, които са в чужбина и имат предпочитание да се приберат ", добави той.

Дойнов изясни, че основните проблеми пред българите, които желаят да се приберат, са затворените граници, анулираните полети и въвеждането на вътрешни ограничения като карантина. " Сред тези българи има туристи, такива, които са на образование, както и такива, които работят. Започнахме на първо време с туристическите групи. Работихме дружно с Министерството на туризма. Получихме информация какъв брой туристически организации са организирали екскурзии, след което установихме контакт с нашите посолства, които се свързаха с групите. На процедура туристическите ни групи към този момент са прибрани в България ", разяснява зам.-министърът.

Той даде образец с български туристи във Филипините, които са отпътували на екскурзия преди на възникне изключителната обстановка. По-голяма част от тази група към този момент е у нас, а останалите петима души следва да се приберат. " Не бих споделил, че има комплицирани случаи. Комплексна е обстановката. Мога да дам образец с 11 българи, които се завръщат от Сенегал, където работят. Вече е проведено извозването им с полет от Мадрид ", заяви още Дойнов.

Той разгласи също, че се работи и по завръщането на 180 души от Испания, измежду които има студенти по програмата " Еразъм ". Зам.-външният министър посъветва тези български жители в чужбина, които не се принудени да се прибират, да останат на място. В останалите случаи могат да разчитат на подпомагане от страна на Министерство на външните работи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР