В последните дни се дебатира много около дерогацията (отлагане на

...
В последните дни се дебатира много около дерогацията (отлагане на
Коментари Харесай

Мика Зайкова с унищожителни думи пък политиците: Мотаете се! Нещата са сериозни

В последните дни се дебатира доста към дерогацията (отлагане на решението да се употребява неруски нефт в Бургаската рафинерия на „ Лукойл “). „ Телеграф “ потърси за коментар по проблема известната икономистка Мика Зайкова.
Дерогацията би трябвало да е нещо доста потребно. Европейският съюз ни даде тази опция, с разбирането, че няма по какъв начин ние незабавно да пристъпим към нея, както някои мои сътрудници, някогашни депутати, желаеха да го създадат. Дерогацията значи, че ние имаме право да внасяме от съветския нефт, който е надалеч по-евтин, в сравнение с коства барелът за един ден напред на борсата в Нидерландия да вземем за пример, уточни Зайкова.
Санкциите
Да не забравяме, че ние постановяваме наказания на Русия, само че суровините са оттова – и газът, и редките метали, и петролът. Саудитска Арабия понижава добива, с цел да покачва цените. Нищо че Съединени американски щати, гонейки облаги, взеха решение, че могат да доставят всички с горива, единствено че те нямат такива запаси. И по тази причина преди дни подписаха съглашение и накараха Венецуела да усили добива си. Да, Венецуела е богата на нефт, само че не може да размени Саудитска Арабия. Нещата са извънредно съществени, сподели Зайкова.
Тя счита, че при тази геополитическа обстановка цените на горивата ще порастват, а Зелената договорка е прекомерно евентуално да изчака. Кой ще строи фотоволтаици на плодородни земи или ветрогенератори, та те дават електрическа сила единствено когато има слънце и вятър. Ако загробим въглищните си централи, които работят и за нашия леден запас и в случай, че затворихме плана „ Белене “ и разполагаме единствено с двата реактора на АЕЦ „ Козлодуй “, какво ще вършим, пита Мика Зайкова?
Реактори
Нов реактор се строи 10 години, а и никой не подсигурява, че през 2026 година, когато ще спрем съветското нуклеарно гориво, това на „ Уестингхаус “, което още не е лицензирано, ще става. Мика Зайкова припомня, че Пети блок на АЕЦ непрестанно излиза в ремонт, само че това в действителност е поради горивото. И в този момент нямаме мощности. Ядреното гориво към този момент е прието за зелено. Ако вместо да се мотаем, бяхме си построили още една нуклеарна електроцентрала, нямаше да го мислим. А Турция в същото време построи четири, показва Зайкова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР