В последните дни от мандата си ГЕРБ реши да се

...
В последните дни от мандата си ГЕРБ реши да се
Коментари Харесай

В края на мандата ГЕРБ написа закон за психолозите

В последните дни от мандата си ГЕРБ реши да се заеме с един замитан от три години проблем - неналичието на регулация в активността на психолози и психотерапевти у нас. Той стои неуреден поради спор сред другите съсловни организации в бранша, а в този момент нов законопроект са внесли Даниела Дариткова и 20-ина нейни сътрудници.

Законопроектът планува да се сътвори указател на правоспособните психолози и единствено регистриран в него психолог да може да упражнява специалността си. Освен да е вписан в регистъра, той би трябвало наложително да е член и на Дружеството на психолозите, като статутът на съсловната организация е в детайли разказан в плана.

Психолог ще може да бъде единствено човек с висше обучение по тази компетентност - би трябвало да има най-малко бакалавърска степен. Ще има стандарти за осъществяване на осъществяваните психически действия, които също ще бъдат направени от сдружението на психолозите.

В момента липсва ред за надзор и санкциониране на нарушавания, акцентират в претекстовете Дариткова и другите вносители. " В България има значително експерти, които не са приключили логика на психиката и нямат нужната подготовка да реализират интензивна интервенция в човешката душeвност. Често въздействието върху човешката душeвност от лица без нужните систематизирани познания може да нанесе мъчно поправими вреди ", допълват те.

Вносителите отварят малка врата на производните действия да продължат да съществуват, само че без да могат да се дефинират като психолози. " Всеки може да върви при лица, които реализират по този начин наречения " коучинг ", т.е. да образоват или влияят на други лица за вероятно тяхно рационализиране, само че въпреки всичко ползвателите на сходни услуги следва да знаят, че тези лица не са психолози ", показват те в претекстовете към законопроекта.

 

ПРЕДИЗБОРНИ

Законопроектът притегли вниманието на новата групировка " Републиканци за България " на Цветан Цветанов, за която това се оказа приоритет. " Още при основаване на партията „ Републиканци за България “ декларирахме, че една от идеите, за които ще се борим, е да бъде законово контролирана специалността „ психолог “. В рамките на към месец и малко народните представители от ГЕРБ внезапно се разсъниха. Присърце ли взеха една от секторните политики на Републиканци за България следва да разберем. Както на необятната общност към този момент и е ясно, ръководещите обичат доста да си приписват едни или други непознати заслуги за свои ", обявиха от партията, представени от БГНЕС.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР