В последните дни на парламента депутатите в крайна сметка успяха

...
В последните дни на парламента депутатите в крайна сметка успяха
Коментари Харесай

Безплатни учебници за 8-12 клас ще има от 2024/25 г.

В последните дни на Народното събрание депутатите в последна сметка съумяха да одобрят безплатните учебници за учениците от 8 до 12 клас, препоръчани от Българска социалистическа партия. Това стана през днешния ден със светкавичното приемане на второ четене в зала на измененията в закона за предучилищното и учебното обучение, лишило по-малко от половин час.

Според поправките и по-големите възпитаници от 8 до 12 клас, а освен тези от 1 до 7 клас, ще имат право на безвъзмездни учебници и образователни комплекти. Това обаче ще стане не от следващата година, а чак след 2 година - от образователната 2024/25 година Отсрочката бе гласувана по предложение на ръководителя на просветната парламентарна комисия Красимир Вълчев с претекста да има задоволително време за издателите да приготвят учебниците.

По негова концепция бе решено безвъзмездни учебници да има единствено за предметите от общообразователната подготовка, само че не и за тези от профилираната и професионалната подготовка, защото не за всички от тях въобще има разновидности. По предложение на Мукаддес Налбант от Движение за права и свободи пък депутатите утвърдиха към обсега на безплатните учебници да се включат и учебниците по предметите вяра, хореография и майчин език, както и по специалните предмети за учениците със сензорни увреждания. Към книгите, които страната ще обезпечава за гимназистите, са добавиха и електронно четимите учебници, като депутатите категорично записаха в формулировка, че това са артикули с изцяло идентично съдържание на утвърдените учебници, основани като печатни, т.е. не нови разновидности.

В претекстовете към плана бе маркирано, че за обезпечаване на безплатните учебници ще са нужни към 80 млн. лева Според председателя на просветната комисия Красимир Вълчев ще са нужни по към 20 млн. лева приблизително годишно, или общо към 60 млн. лева за три годни.  " Те ще би трябвало да се заложат в бюджета за 2024/25 година ", изясни той. Очаква се от безплатните учебници да се възползват към 300 хиляди възпитаници. 

След гласуването на измененията водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова тържествено благодари за 190-те депутати от всички партии, гласували в поддръжка на безплатните учебници.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР