В последните дни изглежда сякаш двамата са в открита война

...
В последните дни изглежда сякаш двамата са в открита война
Коментари Харесай

Заражда ли се война между Румен Радев и Кирил Петков

В последните дни наподобява като че ли двамата са в открита война между тях

Само преди година Румен Радев и Кирил Петков бяха играчи от един тим - президент и назначен от него в служебното държавно управление министър на стопанската система, обединени от общата идея да разрушат модела на предходното ръководство.

Държавният глава беше обединил към себе си опозицията против прясно падналите от власт ГЕРБ, до момента в който служебният стопански министър трупаше рейтинг със забележителна експедитивност, представяйки кадрови промени в Българската банка за развиване и в Агенцията по вложенията, отстранявайки "калинки " и разкривайки схеми.

Днес от тази идилия сред двамата мъже, които са отпред на страната - Радев за втори мандат като президент, а Петков като министър председател, въпреки и в оставка, като че ли не е останало нищо. Нещо повече - в последните дни наподобява като че ли двамата са в открита война между тях, написа

От обвиняванията към президента, че е "бабувал " на раждането на "Продължаваме смяната " (ПП) като политически състезател, в този момент самите Политическа партия го упрекват в интервенция против тях и подкопаване на ръководството.

След като в четвъртък от Брюксел Петков упрекна президента в плашливост поради забавения Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по тематиката за френското предложение и Северна Македония, в петък се появи в "Гардиън " изявление с него, в което той загатва, че длъжностен кабинет на Радев ще направи завой във външната политика на България към Москва.

Депутати от Политическа партия пък заявяваха в прав текст, че Румен Радев има своята роля в рухването на кабинета.

Една от аргументите за това е коментарът на президента за пазаруването на депутати, отправено като рецензия към ръководещите в седмицата преди вота на съмнение.

От месеци насам Радев от време на време пуска обвинявания към държавното управление, че не се оправя с ръководството на страната, изключително по тематики като бедността, инфлацията и битката с корупцията.

Корените на това неодобрение на президента против "Продължаваме смяната " могат да се търсят още в първия месец на държавното управление на Петков, когато някои от фрагментите, назначени от служебния кабинет бяха сменени от такива на новата власт без доста церемонене.

След това, несъмнено, пристигна и уволняването на Стефан Янев поради позициите му към войната в Украйна, невписващи се в общите визии на държавното управление по въпроса - нещо, което още веднъж ядоса Радев. Макар той и Янев към този момент да имаха раздор в връзките си, тогава президентът пусна в деяние апарата си в отбрана на някогашния си консултант и длъжностен министър председател.

Оттогава насам връзките сред "Дондуков " 1 и "Дондуков " 2 като че ли единствено се утежняват, въпреки и този път Радев да не влиза в директна борба с премиера, както беше по времето на ръководството на ГЕРБ. Поне до момента.

След последните мнения на Петков по адрес на президента това може и да се промени.

Причината за това е, че се промени самото позициониране на силите в българската политика. Вотът на съмнение, който събори кабинета на Кирил Петков, даде на "Продължаваме смяната " опция да изоставят езика и държанието, търсещи компромисност и решение на спорове, за сметка на по-остър, праволинеен език на приближаващата предизборна акция.

Така в случай че преди месец-два президентът просто "се беше объркал " и "нямаше задоволително информация " за позицията си към обстановката в Украйна съгласно изявления на хора от Политическа партия, в това число премиера в оставка, през днешния ден той непосредствено пречи на държавното управление и е "страхливец " в тяхната изразителност.

За Кирил Петков и хората към него сега е значимо да нареждат себе си като сътрудници на смяната, като прозападните технократи, пристигнали да оправят страната, само че сблъскали се челно с мафията и зависимостите в България.

Това проличава доста мощно от тези, които той уточни като виновници за вота на съмнение - по-специално съветския дипломат Елеонора Митрофанова.

Петков към този момент на няколко пъти интензивно свързва корупцията в България с въздействието на Русия у нас, а в този момент, с посочването на Митрофанова като провинен за рухването на държавното управление, той в допълнение ускорява тази теза - съветският дипломат оказва помощ на мафията у нас да бутне кабинета, борещ се против същата тази мафия.

В този смисъл президентът, с който Петков и Политическа партия към този момент имат конфликт, постоянно е упрекван в клатушкане към проруски позиции. И не е изключено по отношение на него да се появят и още такива офанзиви.

Въпросът в този момент е дали и Радев ще втвърди тона. Възможно е в този случай да се въздържи.

През 2020 година той имаше митинга на жълтите павета зад тила си и беше носителят на смяната по отношение на ръководството на ГЕРБ. Сега обаче Петков е в тази позиция, а Радев е избутан в една низина с съперниците на "промяната ".

Затова за него ще е по-сложно да лавира в тази обстановка и е доста по-вероятно да схване един не толкоз изострен метод на говорене, който въпреки да е сериозен към ръководството на Кирил Петков, няма да изпада в крайни нападки.

По всичко проличава, че този конфликт сред министър председател и президент ще продължи, подхранван от напрежението на цялата политическа конюнктура сега. По-лошото обаче е, че един подобен спор в допълнение ще ускори разделянето в политиката и ще утежни опцията за логичен политически спор.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР