В понеделник вечер хиляди грузинци протестираха в Тбилиси с искане

...
В понеделник вечер хиляди грузинци протестираха в Тбилиси с искане
Коментари Харесай

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за чуждите агенти

В понеделник вечер хиляди грузинци стачкуваха в Тбилиси с искане за отдръпване на противоречивия законопроект за " задгранично въздействие ".

Законодателният акт се счита за преписан от съветския закон против " задграничните сътрудници ", който стана основа за репресиите в Русия първо против неправителствения бранш в страната и правозащитните организации, по-късно против самостоятелните медии, а най-после против всеки, който по някакъв метод подлага на критика режима на Путин.

" Не на съветския закон " - скандираха хиляди протестиращи пред Народното събрание. Много от тях развяваха флагове на Европейски Съюз и Грузия.

Предишният опит на държавното управление да гласоподава закона се провали поради избухналите.

По-рано този месец обаче ръководещите оповестиха, че ще го внесат още веднъж с една дребна разлика - актът е преименува на " законопроект за бистрота на задграничното въздействие ".

Текстът на грузинския вид изисква неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " организация, обслужваща ползите на непозната страна ", отбелязва BBC.



Министър-председателят на страната Иракли Кобахидзе упорства, че препоръчаният закон е нужен, с цел да се подсигурява финансовата бистрота на получателите на безплатни средства. Той отхвърля всякакво съпоставяне с съветското законодателство.

Според опозиционните партии и самостоятелните публицисти обаче законопроектът е опит да се подтиснат сериозните гласове в Грузия и да се провалят възможностите на страната за присъединение към Европейски Съюз.

Предложеният законопроект за " задгранично въздействие " беше остро неодобрен от Европейски Съюз и Съединени американски щати още през март месец предходната година.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи тогава, че законът за " непознатите сътрудници " опонира на желанието на Грузия да се причисли към Европейски Съюз и акцентира, че " това е доста неприятно развиване за Грузия и нейния народ ". По думите му законът е " несъответстващ с полезностите и стандартите на Европейски Съюз ", които обаче се поддържат от болшинството грузински жители.

Проучване на публичното мнение от 2023 година сподели, че над 80 % от 3,7-милионното население на Грузия поддържа присъединението към Европейски Съюз.

През декември предходната година Европейски Съюз даде на Грузия статут на претендент за участие в Европейски Съюз, който предстои на продължителни договаряния по тематики, включващи демократични правила.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР