В понеделник шефът на ООН разкритикува страните, които използват ,

...
В понеделник шефът на ООН разкритикува страните, които използват ,
Коментари Харесай

Гутериш: Страни използват пандемията за репресии

В понеделник шефът на Организация на обединените нации разкритикува страните, които употребяват, с цел да оправдаят репресиите против несъгласието, затрудняване работата на медиите и потискането на рецензиите.
По време на откриването на главната годишна сесия на Антониу Гутериш съобщи, че управляващите в редица страни употребяват рестриктивните мерки, предопределени да спрат разпространяването на COVID-19, с цел да отслабят политическата си съпротива, съобщи Агенция Франс Прес.
" Използвайки пандемията като предлог, управляващите в някои страни са разгърнали строги ограничения за сигурност и незабавни ограничения, с цел да смажат несъгласието, да инкриминират главните свободи, да заглушат самостоятелното информиране и да лимитират активността на неправителствените организации ", сподели той, без да показва страни.
„ Защитниците на човешките права, публицистите, юристите, политическите деятели и даже медицинските експерти биват арестувани, преследвани и подложени на заплашване и наблюдаване за критикуване на държавните реакции на пандемията - или неналичието на такива “, добави той.
В някои страни, предизвести Гутериш, „ рестриктивните мерки, свързани с пандемията, се употребяват за подриване на изборните процеси, намаляване на гласовете на опозицията и угнетяване на рецензиите “.
Говорейки в авансово записано видеопослание към значително виртуалната среща на основания в Женева орган, шефът на Организация на обединените нации също по този начин упрекна необятно публикуваната дезинформация по света за ковид и пандемията.
В редица случаи, сподели той, " достъпът до животоспасяващата информация за е прикрит, до момента в който смъртоносна дезинформация е засилена, в това число и от ръководещите ".
Гутериш посвети огромна част от годишната си тирада пред органа на Организация на обединените нации за правата на индивида на широкообхватните последствия от пандемията, която „ удариха света безмилостно “.
" COVID-19 задълбочи към този момент съществуващите разделения, уязвимости и неравенства, както и разкри нови фрактури, в това число неточности в човешките права ", сподели той.
Той уточни стотиците милиони фамилии, които са видели живота си „ извърнат с главата надолу “ заради загуба на работни места и възходящ дълг.
В същото време, сподели шефът на Организация на обединените нации, " заболяването оказва непропорционално огромно въздействие върху дамите, малцинствата, хората с увреждания, възрастните хора, бежанците, мигрантите и коренното население ".
В резултат, предизвести той, „ напредъкът в равенството сред половете е отсрочен обратно години (и) крайната беднотия се усилва за първи път от десетилетия насам “.
 Антонио Гутереш: Губим конкуренцията с изменението на климата Антонио Гутереш: Губим конкуренцията с изменението на климата
Главният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш предизвести, че светът " губи конкуренцията " с изменението на климата и настоя държавните управления да...
В допълнение към неравенствата в обособените страни, шефът на Организация на обединените нации засегна неравенствата сред страните, що се отнася до достъпа до имунизациите за COVID -19. 75 % от всички дози ваксини са приложени единствено в 10 страни, уточни той, до момента в който над 130 страни към момента не са получили и една доза.
" Равенството при имунизациите в последна сметка е обвързвано с правата на индивида ", сподели Гутериш. " Ваксинният шовинизъм го отхвърля. "
Отвъд пандемията Гутериш също акцентира нуждата от повече дейности в международен мащаб против систематичния расизъм и концепциите за господство на белите. " Плесента на расизма изяжда институциите, обществените структури и всекидневието, от време на време невидимо и подло ", сподели той.
Гутериш приветства „ новото събуждане в световната битка за расова правдивост “.
" Трябва също по този начин да засилим битката против възраждащия се, превъзходство на белите и расово и етнически стимулирания тероризъм, " сподели Гутериш. " Опасността от тези движени от ненавист придвижвания нараства с всеки изминат ден ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР