В понеделник Съветът на министрите на околната среда от ЕС

...
В понеделник Съветът на министрите на околната среда от ЕС
Коментари Харесай

Брюксел приема нов регламент за управление на земите и горите

В понеделник Съветът на министрите на околната среда от Европейски Съюз одобриха правилник, с който се вкарва рамка за включването на излъчванията и поглъщанията на парникови газове от земеползването, измененията в земеползването и горското стопанство в рамката в региона на климата и енергетиката до 2030 година Този законодателен акт ще помогне за понижаване на излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз в интервала 2021—2030 година посредством по-добра отбрана и ръководство на земите и горите в Съюза. В новия правилник е планувана рамка, която да подсигурява, че се регистрират излъчванията и поглъщанията, генерирани от този бранш. Това ще даде опция на Европейски Съюз да реализира поетата по Парижкото съглашение цел за понижаване на излъчванията с най-малко 40% до 2030 година

"Днес достигнахме значим стадий, на който беше приета значимата роля, която нашите зелени запаси: горите, насажденията, пасищата и влажните зони, могат да играят за постигането на дълготрайните цели на политиката в региона на околната среда. Движим се решително към осъществяване на уговорките ни във връзка със Споразумението от Париж ", сподели министър Нено Димов.

Новите правила ще дадат тласък на страните членки да ползват удобно за климата земеползване, без да се основат нови ограничавания или администрация. С регламента не се вкарват никакви отговорности за частните аграрни или горски стопани.

В заключенията си от октомври 2014 година Европейският съвет пое явен ангажимент — всички браншове, в това число земеползването и горското стопанство, да допринесат за задачата на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове минимум с 40% по отношение на нивата от 1990 година, в период до 2030 година

Земеползването и горското стопанство включват потреблението на почвите, дърветата, растенията, биомасата и дървесината и имат неповторимата опция да допринесат за мощна политика за климата. Причината за това е, че секторът освен изпуска парникови излъчвания, само че може и да гълтам CO2 от атмосферата. Горите в Европейски Съюз поемат еквивалента на съвсем 10% от всички излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз на година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР