В понеделник папа Франциск обвини за трудовите злополуки прекомерното търсене

...
В понеделник папа Франциск обвини за трудовите злополуки прекомерното търсене
Коментари Харесай

Папата обвинява капиталистическата алчност за злополуките на работното място

В понеделник папа Франциск упрекна за трудовите злополуки несъразмерното търсене на облага и " идолопоклонничеството на пазара " , в тирада, която накара някои десни критици да го определят като крайноляв радикал, предава " Ройтерс ".

Изказването му идва две седмици откакто петима служащи по поддръжката на железниците бяха убити от преминаващ трен в северния италиански град Брандицо . Инцидентът е обвързван със подозрение за нарушение на разпоредбите за здраве и сигурност.

" Трагедиите на работното място стартират, когато фокусът към този момент не е върху индивида, а върху продуктивността и индивидът се трансформира в индустриална машина ", сподели Франциск в тирада пред италианската асоциация на хората, потърпевши при работа.

Франциск оприличи честите известия за нещастия на работното място с " боен бюлетин ". Такива произшествия се случват, когато " работата стане дехуманизирана... и се трансформира в раздразнена конкуренция за облага " , сподели той.

Папата разкритикува " промиването на грижи " от страна на предприемачи и политици, които " вместо да влагат в сигурност (на работа) , избират да измият съвестта си с някаква благотворителна активност ", дарявайки за изкуствата или спорта.

" Отговорността към служащите е приоритет: животът не може да се търгува по каквато и да е причина, изключително в случай че е (животът на) небогати, несигурни и нежни. Ние сме човешки същества, а не машини, неповторими хора, а не аварийни елементи ", сподели той.

Скоро откакто беше определен през 2013 година, Франциск сподели, че желае да управлява " бедна черква за бедните " и няколко пъти повтори, че безпокойството за нуждаещите се не е форма на комунизъм, а принцип на Евангелието.
 Ватиканската банка отхвърля да влага в съветски творби
Ватиканската банка отхвърля да влага в съветски творби

Папата е проруски надъхан, твърди Михайло Подоляк
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР