В понеделник израелският президент Ицхак Херцог призова правителството да спре

...
В понеделник израелският президент Ицхак Херцог призова правителството да спре
Коментари Харесай

Израелският президент призова правителството да спре незабавно съдебната реформа

В понеделник израелският президент Ицхак Херцог прикани държавното управление да спре неотложно яростно оспорваната промяна на правосъдната система, съобщи Ройтерс.

Неговият апел идва ден, откакто министър председателят Бенямин Нетаняху уволни своя министър на защитата поради опълчването му на правосъдната промяна, което  провокира всеобщи улични митинги.

„ В името на единството на народа на Израел, в името на отговорността ви приканвам неотложно да спрете законодателния развой “, написа той в „ Туитър “.

В изказването си Херцог предизвести Нетаняху, държавното управление и ръководещата коалиция, че „ очите на целия свят “ са ориентирани към тях и че сигурността, стопанската система и обществото на Израел са „ застрашени “, призовавайки ги да работят „ за в името на единството и в името на отговорността “.

„ Опомнете се незабавно! “, акцентира Херцог в посланието си „ до ръководителите на всички фракции в Кнесета, коалиция и съпротива “.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху евентуално ще спре законодателния проект за правосъдна промяна, препоръчан от неговата коалиция, сподели пред Ройтерс източник от ръководещата партия Ликуд.

Междувременно израелското Радио Кан (Kan Radio) заяви, че министър председателят Бенямин Нетаняху обмисля прекъсване на противоречивата си правосъдна промяна . Според информацията, той е взел такова решение решил след среща с водачите на парламентарните фракции на партиите, които влизат в неговия кабинет.

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците на градове в цялата страна в неделя вечерта в импровизиран изблик на яд, откакто министър-председателят Бенямин Нетаняху ненадейно уволни министъра на защитата Йоав Галант поради това, че е оспорил проекта му за промяна на правосъдната система, съобщи Асошиейтед прес.

Израелски деец, участващ в митинга, съобщи:

„ Бях боец по време на Шестдневната война, а във войната през 73-а ме раниха. Воювахме за демократична и демократична западна страна. Сега желаят да ни трансфорат в теокрация като Иран и в тирания на един нарушител “.

Кметовете на три общини оповестиха, че ще стартират гладна стачка пред офиса на премиера Бенямин Нетаняху. Кметовете приканиха държавното управление да приключи дейностите по противоречивата правосъдна промяна и да стартира договаряния с опозицията.

Демонстрации се организираха в Тел Авив, Беер Шева, Хайфа и Ерусалим, където хиляди хора се събраха пред частната резиденция на Нетаняху. Полицията влезе в конфликти с протестиращите и разпръсна тълпата с водно оръдие.

Протестиращите в Тел Авив блокираха основната автомагистрала „ Аялон “ и възпламениха огромни огньове. Пътната артерия се трансформира в море от синьо-бели израелски флагове.



Като част от националните митинги през днешния ден бяха спрени полетите от най-голямото израелско летище „ Бен Гурион “. Лидерът на най-голямата профсъюзна организация в Израел – Общата федерацията на труда съобщи, че синдикатът ще стартира обща стачка.

Междувременно съдружното държавно управление на израелския министър председател Нетаняху оцеля след избор на съмнение, импортиран от опозицията в символ на митинг против проекта му за цялостна промяна на правосъдната система. Предложеният избор на съмнение се провали с 59 против 53 гласа в негова поддръжка, съобщи представителят на Кнесета.

Нетаняху свика незабавна среднощна среща на кабинета за разискване на вероятно заледяване на проекта. Премиерът твърди, че правосъдната промяна ще укрепи демокрацията и ще възвърне салдото сред управляващите, само че опозицията я преглежда опозицията като опит за ограничение правосъдната власт в интерес на изпълнителната власт. Крайнодесният съдружен сътрудник в държавното управление Итамар Бен-Гвир прикани премиера да не отстъпва и да продължи дейностите за въвеждане на промяната.

Съединените щати показаха угриженост по отношение на събитията в Израел и настояха израелските водачи да реализират компромис час по-скоро.

Източник: БНР
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР